• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie.
• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie. Foto: Verstoep Bouwkundigen

Aanbouw De Waag: ‘procedure verdient niet de schoonheidsprijs’

Algemeen 1.274 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De gevolgde procedure voor een aanbouw aan eethuis De Waag in Schoonhoven verdient niet de schoonheidsprijs. Ook al is op het verlenen van de vergunning op zich formeel weinig aan te merken. Dat was zo’n beetje de teneur in het actualiteitendebat, dat dinsdagavond werd gevoerd in de gemeenteraad.

De indieners van het debat -ProKrimpenerwaard, Waard18 en de PvdA- oordeelden ‘dat je rijksmonumenten als De Waag met de grootst mogelijke zorg moet behandelen’. Cees van der Graaf (PvdA): “Er is gekozen voor het korte termijn-belang van de uitbater. Het past allemaal binnen de wet, maar de gevolgde procedure had zorgvuldiger gekund.”

Aantasting
Ad Struijs trok feller van leer: “Het betreft zowel de aantasting van een uniek monument als het beschermd stadsgezicht. Daar had een fatsoenlijk debat aan vooraf moeten gaan. De omgevingsvergunning moet worden teruggetrokken, want deze is op oneigenlijke gronden verstrekt.” Ook nam hij het college kwalijk dat er geen overleg was geweest met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Meerdere raadsfracties hadden moeite met de voorgenomen aanbouw aan de voorzijde van het monument op de Schoonhovense Dam. Anthony Tom: “In het verleden is meerdere keren negatief beslist op soortgelijke aanvragen.” De woordvoerder namens de ChristenUnie zei geschrokken te zijn van de impressietekening van de aanbouw: “Met name in de winter wordt het één verlichte bouwmassa. Wij zijn hierover dan ook niet positief gestemd.”

Experts
Het gevoel bij de meeste raadsfracties was dat, hoewel het college van B&W over een dergelijke vergunningaanvraag zelfstandig mag beslissen, het beter de gemeenteraad bij dit proces had kunnen betrekken.

Jeffrey van de Lagemaat (D66): “Dat geldt ook voor het inschakelen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Laat het over aan experts, dan hoeven wij deze gevoelige discussie niet te voeren.”

Ander geluid
Frank Moné (CDA) wilde een ‘ander geluid’ laten horen: “Hier is niet zoveel mis gegaan. We koesteren monumenten, maar vinden ook dat ze functioneel moeten worden gebruikt. Schoonhoven moet geen openluchtmuseum worden. De aanpassing is met respect voor het gebouw en de omgeving gedaan en er is geen sprake van onherstelbare schade.”

Wethouder Leon de Wit moest erkennen dat er het nodige ‘gedoe’ is ontstaan over de uitbreiding van de in het Rijksmonument gevestigde eethuis. “Maar dat hou je toch. Veel mensen zijn ook voor het plan. Zij vinden het wel een goede ontwikkeling, passend bij deze tijd en gunnen het de uitbater.” 

De wethouder deelde mee dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wel degelijk is benaderd: “Maar ons werd meegedeeld, dat hun advies in dit geval niet nodig is. Niettemin begrijpen we de gevoeligheid en moeten we in de toekomst wellicht proberen nog meer zorgvuldigheid te betrachten.” 

Bepalen
Richting de historische vereniging, die fel tegenstander van de uitbouw is: “Wij betrekken hen bij dit soort plannen, maar het is niet zo dat zij bepalen wat er in Schoonhoven gebeurt.”

Volgens De Wit zijn er meerdere bezwaarschriften op de uitbreidingsplannen binnengekomen, die binnenkort worden afgewogen. 

Ruimtegebrek
De familie Brand van Eethuis De Waag hoopt nog dit jaar de glazen aanbouw te kunnen realiseren, zodat afgerekend kan worden met het ruimtegebrek binnen.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie.
• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie.
• Eethuis De Waag.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden