• De tilrobots verlichten het werk voor medewerkers van Heuvelman Hout.
• De tilrobots verlichten het werk voor medewerkers van Heuvelman Hout. Foto: Floris Bakker

Robots nemen zware taken over van medewerkers Heuvelman Hout

Algemeen 1.351 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Bij Heuvelman Hout in Ouderkerk aan den IJssel hebben twee robots het fysiek zware werk overgenomen. Medewerkers zijn er blij mee.

De robots staan op de machinale afdeling van het houtbedrijf, de plek waar houten planken van soms wel dertien meter lang worden bewerkt en klaargemaakt voor transport. “Voorheen moesten medewerkers die planken met z’n tweeën tillen en verplaatsen”, vertelt Leen Pols tijdens een rondleiding. “Dat is heel zwaar als je het dagelijks meerdere keren moet doen, vooral voor schouders en rug. Nu doen robots al het tilwerk.”

Gebruiksvriendelijk
De machinale afdeling van Heuvelman Hout is eind vorig jaar fors uitgebreid. Er staan volgens directeur Erik Schipper nu een groot aantal hypermoderne machines in de ruimte. Toch zag hij al snel dat het nóg beter kon. “De machines zijn heel gebruiksvriendelijk. Toch was de fysieke belasting voor onze medewerkers nog te hoog. En ik zie natuurlijk niet graag medewerkers uitvallen.”

Hij vroeg Roest & Moree, het bedrijf uit Bergambacht dat bij Heuvelman Hout al jaren de machines onderhoudt, om met een oplossing te komen. “Zij stelden voor om hier deze tilrobots te plaatsen. Nu die er staan, zijn we er blij mee. Waar vroeger medewerkers zware balken van een paar meter op de machine moesten leggen om ze op maat te maken, doet nu de tilrobot het zware werk. Je bedient ze met twee vingers in de neus.”

Gunstig
Bijkomend voordeel is dat de productiviteit met zo’n dertig procent is gegroeid. Schippers: “Bedrijfseconomisch is dat natuurlijk heel gunstig. Toch is het nooit de aanleiding geweest om deze robots aan te schaffen. Het is puur gedaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Als wij investeren in nieuwe machines, gaan wij daar voortaan nóg beter op letten.”

Heuvelman Hout is de eerste in de houthandel die gebruik maakt van robots. Inmiddels hebben meerdere bedrijven interesse getoond, zo weet Pols. “Het is sowieso de bedoeling om ook bij andere units van TABS Holland - de holding waar Heuvelman Hout onder valt - robots te plaatsen. Ik juich dat alleen maar toe, want voor het fysieke welzijn van medewerkers is het alleen maar goed dat deze robots er zijn.”

Heuvelman Hout in het kort

Heuvelman Hout, met vestigingen in Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak en Geldrop, heeft zo’n 130 medewerkers in dienst. Na bewerking levert het bedrijf halffabricaten aan zowel de bouw en houtverwerkende industrie. “Door het hout zelf te bewerken heb je meer grip op de kwaliteit”, legt directeur Erik Schipper uit. “Daarnaast vraagt de industrie vaak om afwijkende maten, dus is het beter om het zelf te doen.” Het hout is afkomstig uit landen als Rusland, Finland, de Baltische staten en Duitsland en wordt grotendeels per vrachtwagen aangevoerd. Ook meert er zo’n vijftien à twintig keer per jaar een zeeschip aan in Ouderkerk aan den IJssel om hout af te leveren.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden