Ruim 15.000 nieuwe bomen en struiken geplant in Loetbos bij Lekkerkerk
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Boswachter Ties Ittmann van Staatsbosbeheer bij een rijtje nieuwe bomen.</p>

• Boswachter Ties Ittmann van Staatsbosbeheer bij een rijtje nieuwe bomen.

(Foto: Floris Bakker)

Ruim 15.000 nieuwe bomen en struiken geplant in Loetbos bij Lekkerkerk

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • In het Loetbos bij Lekkerkerk zijn de afgelopen weken duizenden nieuwe bomen en struiken geplant.


Het gaat om wilgen, zwarte elzen, populieren, zachte berken en zomereiken: soorten die van nature voorkomen in deze omgeving. Boswachter Ties Ittmann van Staatsbosbeheer (de organisatie die het Loetbos beheert namens Groenalliantie Midden-Holland, red.) noemt het een ‘stevige klus’. “We planten hier in een paar weken tijd ruim 15.000 bomen en struiken. Die gaan één voor één de grond in, dus dat vergt wel wat spierkracht.”

De grootschalige aanplant is nodig om de kale plekken in het bos op te vullen. Die ontstonden vorig jaar na de kap van duizenden zieke essen. “De essentaksterfte heeft hier flink toegeslagen”, verklaart Ittmann. “Bijna alle essen in het Loetbos waren aangetast en moesten worden gekapt. We planten nu jonge loofbomen terug.”

Dat is volgens de boswachter goed, want een vitaal bos heeft nieuwe bomen nodig. “Niet alleen in leeftijd, maar ook met nieuwe soorten. In totaal planten we hier 35 verschillende soorten bomen en struiken. Dat is mooi, want een gevarieerd bos kan beter tegen lange periodes van droogte, maar ook tegen ziektes en stormen. Bovendien is een dergelijk bos aantrekkelijker voor bezoekers en een geschikte leefomgeving voor plant en dier.”

‘Zoommantelbos’
Het streven is om van het Loetbos een zogenaamd ‘zoommantelbos’ te maken, met speciale aandacht voor de bosrand. Ittmann: “Die bestaat idealiter uit een zoom en een mantel. De zoom is de zone met lage begroeiing en de mantel bestaat uit struikgewas. Heel aantrekkelijk voor vogels en insecten. Na de mantel volgt de overgang van open terrein naar het eigenlijke bos, de kern met volgroeide bomen. Dergelijke bosranden kennen doorgaans een grote biodiversiteit.”

Dat het met de biodiversiteit in het Loetbos de goede kant op gaat, blijkt wel uit de vele nieuwe diersoorten die zich de laatste jaren laten zien in het bos. Zo leeft er een groepje reeën in het bos, is er vorig jaar een boommarter vastgelegd op een wildcamera en zijn er het afgelopen jaar langs het water sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van een bever.

Coronacrisis
Ittmann en zijn collega-boswachters zien ook dat door de coronacrisis meer recreanten hun weg naar het Loetbos weten te vinden. “Nu er weinig open is gaan mensen vaker naar buiten. Je hoeft ook niet helemaal naar de Veluwe om te genieten van de natuur. Hier is ook genoeg te zien en te beleven.”

Boswachter Ties Ittmann deelt regelmatig berichten en foto’s op Instagram. Hij is te vinden onder de naam: @boswachterties. 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier