Luisterend oor in Krimpen via #nietalleen
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Hilda Pleysier en Marjan Tromp.</p>

• Hilda Pleysier en Marjan Tromp.

(Foto: Jan Timmer)

Luisterend oor in Krimpen via #nietalleen

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een luisterend oor. Iemand die je kan helpen met een praktische vraag. Gewoon een fijn gesprek; juist in deze coronatijd is daar behoefte aan, weten Marjan Tromp en Hilda Pleysier uit Krimpen aan den IJssel. Vandaar dat zij zich graag inzetten als lokale coördinatoren van #nietalleen.


“#nietalleen is een landelijk initiatief van de Raad van Kerken”, vertelt Hilda Pleysier. “Het doel is om mensen met elkaar te verbinden. Zo helpen we elkaar in een bijzondere tijd, want je ben niet alleen. Hier in Krimpen hebben er zich verschillende kerken aangesloten. Marjan en ik krijgen vanaf de landelijke #nietalleen-lijn telefoonnummers door van mensen uit ons dorp die naar het nummer 0800-1322 hebben gebeld met hun vraag of aandachtspunt. Wij nemen vervolgens contact met ze op, bieden een luisterend oor en proberen ze te helpen of goed door te verwijzen naar instanties hier in Krimpen. Ook kunnen mensen in het kader van #nietalleen mailen naar: nietalleenkrimpen@outlook.com.”

Mondjesmaat
#nietalleen is overigens niet nieuw. Al bij de eerste lockdown in maart 2020 ging de landelijke telefoonlijn open en kwamen ook in Krimpen aan den IJssel de eerste verzoeken door. “Redelijk mondjesmaat”, moet Marjan Tromp toegeven. “Maar elk mens dat je kunt helpen is er één toch? Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat veel mensen hun weg hebben weten te vinden in deze coronaperiode, maar ook kan het zo zijn dat sommige van hen het een drempel vinden om contact te zoeken en problemen of vragen voor te leggen. We leven uiteindelijk in een tijdsgewricht waarin iedereen ‘een winnaar’ wordt geacht te zijn of zelf de regie in handen moet nemen als er iets minder prettigs speelt. Wat ons betreft is er geen drempel en altijd een luisterend oor. We weten dat er ook in Krimpen mensen zijn die met eenzaamheid te kampen hebben. Juist ook voor hen is er #nietalleen en staan tal van vrijwilligers klaar om ze van dienst te zijn.” 

“In de eerste lockdown afgelopen voorjaar raakte ik op een gegeven moment gewend aan de situatie”, zegt Marjan Tromp. “Toen er een tweede kwam lag dat anders, toen vlogen dingen me soms aan. Je wilt je kinderen en kleinkinderen even een lekkere knuffel geven, maar dat mag en kan niet. Daar had ik last van. Hoe moet dat dan wel niet zijn als je in je eentje zit en niemand meer ziet? Dan is de behoefte aan andere mensen nog oneindig veel groter. Wij proberen als Krimpense afdeling van de Raad van kerken juist daar in te voorzien.” ‘#nietalleen is er voor iedereen”, wenst Hilda Pleysier te benadrukken. “Jong en oud, christelijk of niet christelijk; voel je welkom.” 

Kaarten
Om de actie extra onder de aandacht te brengen zijn er #nietalleen-posters en #nietalleen-kaarten vervaardigd. “Wat de kaarten betreft: die distribueren we onder mensen die in hun omgeving mensen kennen die wat ondersteuning goed kunnen gebruiken. De kaart kan een aanleiding zijn om een praatje aan te knopen of anderszins iets voor een ander te betekenen. Zodat je letterlijk en figuurlijk het gevoel krijgt ‘niet alleen’ te zijn.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier