Krimpense wil met persoonlijk verhaal psychische problemen bespreekbaar maken
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Veel jongeren kampen in deze coronatijd met psychische klachten.&nbsp;</p>

• Veel jongeren kampen in deze coronatijd met psychische klachten. 

(Foto: Stockfoto)

Krimpense wil met persoonlijk verhaal psychische problemen bespreekbaar maken

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Door het geven van voorlichting probeert de Krimpense Alynda Mammen (24) psychische klachten onder jongeren bespreekbaar te maken.


Toen ze tijdens de eerste lockdown zelf in een lastige periode zat, durfde Alynda daar niet goed over te praten. Dat motiveerde haar om ‘iets’ doen voor jongeren in eenzelfde situatie. Samen met de lokale partij Krimpens Belang en Jeugd- en Jongerenwerk Krimpen is ze nu de campagne ‘Je hoeft het niet alleen te doen’ begonnen. “Omdat ik mijn eigen ervaringen wilde omzetten in iets positiefs, wil ik nu aan jongeren vertellen wat psychische klachten precies zijn en wat je eraan kunt doen. Ook wil ik laten zien dat het niet iets geks is, maar dat iedereen het kan krijgen.”

Vragenuurtje
Ze gaat op scholen in haar woonplaats voorlichting geven. Door te vertellen over haar eigen ervaringen, hoopt ze niet alleen Krimpense jongeren, maar ook docenten, ouders en professionals aan te spreken. Ook plaatst Alynda berichten op social media en houdt ze elke maand een live vragenuurtje via Instagram (@Alynda Mammen).

Dat het probleem de aandacht verdient, blijkt wel uit de cijfers. Zo heeft liefst 57 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar in deze coronatijd last van stress, somberheid, slaapproblemen, angsten en depressieve gevoelens. Tegelijkertijd ziet meer dan de helft (55 procent) van de jongeren het als een taboe om erover te praten.

Koeien
Zelf ging Alynda op zoek naar manieren om de moed erin te houden. Zo maakte zij een planning, om structuur te geven aan haar leven. En deed ze dingen die ze leuk vond, zoals wandelen. “Ik heb geleerd om van de natuur te houden, te kijken naar hoe mooi de lucht is als de zon schijnt en hoe leuk het is om koeien in de wei te zien staan. Het is soms lastig, maar op de kleine dingen focussen kan enorm helpen. Ook ben ik veel creatief geweest. Zo ben ik gaan tekenen, verven en schrijven, om uiting te geven aan mijn emoties.”

Ze roept Krimpense jongeren op om eveneens actief te worden tijdens deze lockdown. “Zorg ervoor dat je iets leuks hebt om te doen, bijvoorbeeld wandelen, fotograferen, tekenen of muziek maken. Er zijn zoveel mogelijkheden. En het hoeft niet elke dag. Stel voor jezelf een doel, maar ga er naartoe in kleine stapjes op jouw tempo. En vergeet niet dat praten mag. Het helpt echt. Je hoeft het niet alleen te doen, je mag om hulp en steun vragen.”

Winactie
Om jongeren te motiveren, bedacht ze een winactie. Wie een leuke foto plaats van een bezigheid, bijvoorbeeld schilderen, wandelen, fotograferen of iets anders, kan deze delen op Facebook of Instagram met de #actiefinkrimpen en tag @Alynda Mammen. “Je maakt dan kans op twee bioscoopbonnen.”

Krimpens Belang helpt Alynda om van haar campagne een succes te maken. Raadsleden Saskia Bijl en Sethi Plaisier proberen het onderwerp ‘depressie’ al jaren op de politieke agenda te krijgen. “Zo hebben wij onder andere het college verzocht om een plan op te stellen om depressie uit de taboesfeer te halen”, verklaart Saskia Bijl. “Ook hebben wij in het afgelopen jaar, samen met de SGP, VVD en ChristenUnie, gevraagd om extra inzet te plegen op preventie en ondersteuning bij de gevolgen van corona, waaronder eenzaamheid, neerslachtigheid, depressiviteit en aanverwante klachten.”

Krachtig
Wethouder Hugo van der Wal is enthousiast over de campagne. Hij noemt het ‘bijzonder krachtig’ dat Alynda bereid is haar eigen ervaringen met anderen te delen, “want op praten over psychisch ziek-zijn rust nog een groot taboe. Ook onder jongeren. Terwijl ondertussen diverse jongeren met psychische problemen te maken hebben. Zeker ook nu in coronatijd.”

Jongeren kunnen volgens Van der Wal rekenen op goede en snelle hulp, “maar nog belangrijker is te voorkomen dat er psychische problemen ontstaan. Daarom werkt de gemeente, samen met Jeugd- en Jongerenwerk Krimpen, SynerKri en andere partners binnen Krimpen, aan een programma met sportieve, culturele en creatieve activiteiten om jongeren door deze coronatijd heen te helpen. Uiteraard alles coronaproof. Het initiatief van Alynda en Krimpens Belang is een waardevolle toevoeging hierop.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier