Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Janny Manschot neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst.
• Janny Manschot neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst. (Foto: Jan Timmer)

Opperduiters trots op jubileumboek

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Janny Manschot is niet alleen een echte Opperduiter - want geboren en getogen in het buurtschap tussen Lekkerkerk en Bergambacht - ze is ook de dochter van Anton den Oudsten, 75 jaar geleden één van de oprichters van Buurtvereniging De Vrijheid. Niet meer dan logisch dus dat zij het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Opperduit, hoe het was & hoe het is’ mocht ontvangen.


Janny (83) is zichtbaar onder de indruk van het fraaie boekwerkje, dat haar is overhandigd door Jan Nobel, voorzitter van De Gulden Vrijheid. “Prachtig om te zien”, zegt ze bladerend door foto’s met boerderijen, dijkwoningen en andere Opperduitse woonobjecten van toen en nu.

“We hebben ervoor gekozen om steeds een foto van 75 jaar geleden en een beeld van nu op dezelfde locatie naast elkaar te plaatsen”, legt Nobel uit. “Als bestuur hebben we vele uren besteed om de basis te leggen voor het boek, vervolgens zijn Margreet Boere, Edith de Bruin, Ada Ooms en Erna Oldenburg aan het werk gegaan om de uitgave vorm te laten krijgen. Ada leverde de teksten, Erna maakte de foto’s van het Opperduit van nu.”

Kinderfeesten
Ook de uit 1963 daterende boerderij van Johan en Janny Manschot is in het boek te zien. “Ik ben hier opgegroeid”, vertelt Janny Manschot, “en hier later weer gaan wonen nadat mijn moeder overleed en vader alleen kwam te staan. Hij was één van de oprichters van De Gulden Vrijheid. Ik kan me nog goed de kinderfeesten hier in de schuur herinneren én het jaarlijkse winterfeest. Ik zie mijn vader nog bezig met de lootjes voor de grote loterij: 1.500 stuks, de nummers schreef hij er met de hand op.”

“Van origine had Opperduit twee buurtverenigingen”, weet Nobel uit de overlevering. “Voor de bewoners van het stuk vanaf de Hoekse Sluis tot en met het Opperduitse Schooltje had je buurtvereniging De Boof. Verder richting Lekkerkerk waren de mensen aangesloten bij De Gulden Vrijheid. Op een gegeven moment zijn de clubs gefuseerd. Momenteel telt De Gulden Vrijheid zo’n 200 leden. Ze hebben inmiddels allemaal het jubileumboek ontvangen. Eigenlijk wilden we dat van de zomer al doen, maar de coronamaatregelen zaten in de weg. We konden sowieso amper iets organiseren in 2020. Jammer, maar het was niet anders. Als bestuur besloten we daarom maar om het boek in de periode rond Kerst uit te brengen in een oplage van 250 exemplaren. De reacties zijn zeer positief. De Opperduiters vinden het prachtig. En wij zijn op onze beurt weer trots op al die mensen die belangeloos aan het boek gewerkt hebben of anderszins een bijdrage leverden.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten