Dierenbescherming zoekt ‘overzetters’ voor paddentrek in Stolwijk
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Pad op de weg tijdens de jaarlijkse paddentrek.</p>

• Pad op de weg tijdens de jaarlijkse paddentrek.

(Foto: Dierenbescherming)

Dierenbescherming zoekt ‘overzetters’ voor paddentrek in Stolwijk

  •   keer gelezen

STOLWIJK • De Dierenbescherming is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek in Stolwijk. 


Tussen eind februari en begin april zullen weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats trekken. Daarbij moeten ze drukke verkeerswegen over, zoals de Bovenkerkseweg en Goudseweg. Om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zoekt de Dierenbescherming overzetters die de dieren helpen om veilig naar de overkant te komen.

Paren
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.

Paddenoverzetter dienen in elk geval zes weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar te zijn. Ze gaan ongeveer drie á vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast moeten zij zowel dode als levende dieren noteren. 

Zaklamp
Paddenoverzetters moeten zelf een zaklamp meenemen; de Dierenbescherming zorgt voor een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Voor nieuwe vrijwilligers wordt er online een informatieavond georganiseerd.

Aanmelden kan via de website. Voor meer informatie: paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier