Krimpen bezaaid met afgedankte kerstbomen
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Bergen afgedankte kerstbomen in de straten in Krimpen aan den IJssel.&nbsp;</p>

• Bergen afgedankte kerstbomen in de straten in Krimpen aan den IJssel. 

(Foto: Leefbaar Krimpen)

Krimpen bezaaid met afgedankte kerstbomen

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel is bijna een week na de jaarwisseling bezaaid met kerstbomen. Ze liggen op grasvelden, langs sloten en op stoepen. 


Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen ergert zich groen en geel aan de bomen die in de openbare ruimte liggen te verpieteren. “Het gaat niet om een enkel verdwaald kerstboompje, maar om een heel bos”, zegt het raadslid. Hij wijst erop dat inwoners in voorgaande jaren de kerstbomen konden inleveren voor 0,50 euro. Veel kinderen sleepten de bomen naar de (verbrandings)stapel op het Zwaneneiland en verdienden zo een klein zakcentje. Van der Elst vond de bijdrage wat karig, “maar desondanks werden de bomen wel opgehaald.”

Grondstoffencentrum
Dat kerstbomen dit jaar (mede door corona) niet worden opgehaald en inwoners ze zelf naar het grondstoffencentrum in de Stormpolder moeten brengen is niet bij iedereen bekend. Dat is volgens Van der Elst nu goed te zien op straat. “Zowel de gemeente als de jongeren halen de bomen niet meer op. En van een bijdrage vanuit de gemeente voor het inleveren van een kerstboom is al helemaal geen sprake.”

Van der Elst snapt niet dat het college gedurende de lockdown inwoners vraagt om hun kerstboom zelf in te leveren bij het afvalbrengstation. Daardoor ontstaan er meer onnodige bewegingen en contactmomenten. Velen zouden om die reden niet naar het station willen rijden. “Wij horen ook van veel inwoners dat ze vinden wel genoeg geld kwijt zijn aan afvalkosten. Ze vinden het een taak van de gemeente.” 

Plekken
Het is voor Van der Elst onbegrijpelijk waarom het college niet, net zoals in Capelle aan den IJssel, plekken heeft aangewezen waar de kerstbomen kunnen worden neergelegd, waar ze dan worden opgehaald. “In Capelle gaat het om 55 plekken, dus is er altijd wel een plek om de hoek waar de ophaaldienst de kerstbomen ophaalt. Zo kan het dus ook. Nu moet de gemeente Krimpen achteraf het hele dorp doorrijden om te kijken waar één of meerdere kerstbomen liggen. Dit kost veel meer tijd en ook meer geld. En wie moet deze rekening straks weer betalen? Inderdaad de inwoners.”

Krimpens Belang stelde al voor de jaarwisseling vragen over de inzameling van afgedankte kerstbomen. Het collegebesluit van 17 december om inwoners te verzoeken hun kerstboom zelf in te leveren, zorgde namelijk voor onduidelijkheid. “Wij hebben onze twijfels of mensen hun kerstboom wel naar het grondstoffencentrum gaan brengen. We zien op dit moment al door heel Krimpen kerstbomen langs de kant van de weg liggen in afwachting om opgehaald te worden. Wij hopen dat het college zijn eerdere beslissing zal heroverwegen en alsnog over zal gaan tot het ophalen van de kerstbomen.”

Beloning
In een reactie laat woordvoerder Mike Plaisir van de gemeente Krimpen aan den IJssel weten dat de inzameling van kerstbomen inderdaad in een andere vorm plaatsvindt dan in voorgaande jaren. “Wij hebben helaas moeten besluiten dat het tijdens de huidige lockdown niet mogelijk is om een inzameling mét beloning goed te organiseren. Berichten over de aangepaste inzameling van de kerstbomen hebben wij meerdere malen gedeeld op onze kanalen. Zowel online - op onze website en social media - als offline in Het Kontakt. De eerste berichten hierover zijn al ruim voor Kerst gedeeld. We hopen dat de kinderen de komende Kerst wel weer kunnen helpen bij het inzamelen van de kerstbomen in de gemeente.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier