• Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer mikt op een podiumplaats bij het EK Sprint in januari.
• Nederlands kampioen sprint Hein Otterspeer mikt op een podiumplaats bij het EK Sprint in januari. Foto: Stephan Tellier

Hein Otterspeer: ‘Alles valt op z’n plek’

Sport 675 keer gelezen

HEERENVEEN/OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Hein Otterspeer is na een aantal mindere jaren terug op het (top)niveau, dat hij voor ogen heeft. Eind november veroverde de 32-jarige sprinter in Heerenveen voor de derde keer de nationale sprinttitel.

Het was een flinke opsteker voor de oud-inwoner van Ouderkerk aan den IJssel: “Nadat een specialist mijn rugklachten had verholpen, raakte ik lichamelijk steeds meer in balans. In dit rare coronaseizoen valt alles op zijn plaats. Ik kan nu weer de 500 meter op volle snelheid en zonder ‘gezwabber’ de laatste binnenbocht door. Met de snelheid die ik dan ontwikkel kan ik elke topper verslaan. Tenminste, als alles klopt, hè. In die fase zit ik nu. Ik heb me al geplaatst voor het EK sprint in Heerenveen op mijn thuisbaan Thialf, dat half januari plaatsvindt. Hopelijk kwalificeer ik me ook voor het WK Sprint. ”

Veelbelovend
Het is een passende opmaat voor de carrière van Hein Otterspeer, die als junior al veelbelovend begon. De gewestelijke trainer Wim den Elsen legde met zijn trainingsmethode de basis voor de latere successen van de Lekstreek-schaatser.

Als senior had Otterspeer enkele jaren nodig om zich te nestelen in de brede sprinttop, waar Kjeld Nuys, de gebroeders Mulder, Stefan Groothuis en Jan Smeekens de hoofdprijzen verdeelden. 

In 2015 veroverde Otterspeer zijn eerste nationale titel en pakte hij WK-zilver achter de Rus Pavel Koelizjnikov, die dat jaar als eerste schaatser op de 500 meter onder de 34 seconden dook: 33,98 sec. Voor Hein Otterspeer gloorde een gouden toekomst, maar het liep anders.

Gekreukeld
In mei van dat jaar knalde de in Heerenveen wonende schaatskampioen tijdens een fietstraining in het Groningse Sebaldeburen frontaal op een auto. Otterspeer leek er na behandeling in het ziekenhuis goed vanaf gekomen te zijn, maar de harde botsing had zijn lichaam flink ‘gekreukeld’, bleek later.

“De krachtlijnen in mijn lichaam klopten niet meer. Ik kon mijn kracht op het ijs niet meer kwijt en raakte tijdens races uit balans. Dat knaagde aan mijn zelfvertrouwen. Er waren momenten dat het goed ging en de ploegleiding hield vertrouwen in mij. Af en toe kon ik nog verwoestend uithalen. In 2017 verbeterde ik mijn pr op de 1.000 meter (1.07,14 min.) nog, maar mijn toptijd van 34.48 sec. op de 500 meter dateert van 2012. De stap naar de absolute wereldtop stagneerde.”

Trilogie
Dat heeft hij nu met de juiste behandeling achter zich gelaten. Met een eventuele trilogie -goud op NK-EK-WK- is Hein Otterspeer niet bezig. Hij is blij zoals het nu gaat.

“Ik heb een prima leven,” besluit hij. “Ik heb een lieve vriendin en samen hebben we een prachtige zoon van vijf jaar. We wonen in een waterrijke omgeving, waar het prettig vertoeven is. Plannen voor een toekomst na het schaatsen heb ik nog niet. Ik zou wel graag mijn kennis en ervaring van jarenlang topsport willen delen. Het zou zonde zijn om dat zomaar naast me neer te leggen, maar voorlopig ben ik nog niet uitgeschaatst.”

Wim Kroone

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 13 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 15 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden