• Stockfoto.
• Stockfoto. Foto: nl.123rf.com

Raad akkoord met fusie basisscholen St. Catharina en Vlisterstroom

Politiek 593 keer gelezen

HAASTRECHT • De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgenomen fusie tussen openbare basisschool Vlisterstroom en rooms-katholieke basisschool St. Catharina in Haastrecht.

Beide scholen zijn al gehuisvest in hetzelfde schoolgebouw en er is al geruime tijd sprake van een nauwe samenwerking. De demografische ontwikkelingen in Haastrecht geven op lange termijn weinig groeipotentieel. Dat maakt de Catharinaschool -met een omvang van 147 leerlingen- en de Vlisterstoom (69 leerlingen - teldatum 1 oktober 2019) kwetsbaar. 

Voordelen
De door de fusie te realiseren schaalvergroting biedt ook financiële voordelen. Zo hebben beide scholen nu een eigen directie, interne begeleiding, administratieve ondersteuning en ict-netwerken. Samenvoeging verhoogt op deze vlakken de efficiency.

De nieuwe fusieschool wordt een zogenaamde ‘formele samenwerkingsschool’. Een identiteitscommissie gaat erop toezien dat zowel het openbare als het interconfessionele karakter van de scholen behouden blijft. 

Ouders
In juni 2020 hebben de medezeggenschapsraden van de Vlisterstroom en St. Catharina ingestemd met de intentie om te komen tot een samenwerkingsschool. Ook de ouders van de schoolkinderen zijn overwegend positief, deelde wethouder Lavinja Sleeuwenhoek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering mee. Vóór de voorjaarsvakantie is een formele ouderraadpleging gepland: voor of tegen de fusie.

De gemeenteraad stemt in met de fusie, omdat hiermee het openbaar onderwijs voor Haastrecht behouden blijft: ‘De Vlisterstroom zou als alternatief kunnen fuseren met één van de andere openbare scholen in één van de omliggende kernen. Dan is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat er in Haastrecht geen openbaar onderwijs meer is’.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden