Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Wijntjes Fotografie

Historische vereniging Oud Stolwijck viert alsnog jubileum

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Historische vereniging Oud Stolwijck pakte zaterdag in Hervormd Centrum Rehoboth uit om het 40-jarig bestaan te vieren.


Wethouder Leon de Wit nam het eerste exemplaar van het jubileumfotoboekje in ontvangst uit handen van Arie Burggraaf, die naast de andere activiteiten 2.400 Stolkse ansichtkaarten tentoonstelde.

De historische vereniging is thans gevestigd in het Bilwijk-complex en beschikt over een meterslang archief en een bibliotheek.

Uitgesteld
In maart 2019 bestond Oud Stolwijck veertig jaar, maar persoonlijke omstandigheden en later het om zich heen grijpende coronavirus gooiden het feestelijke programma in de war. Anderhalf jaar later vond het negenkoppige bestuur de tijd rijp om het jubileum alsnog (coronaproof) te vieren.

Oud Stolwijck-voorzitter Arie Burggraaf roemde de club om zijn doortastend beleid om het verleden van Stolwijk succesvol vast te leggen. 

Wethouder Leon de Wit had vervolgens alle lof voor de manier waarop de vereniging in deze moeilijke tijden naar buiten treedt: “Oud Stolwijck is een van de negen historische verenigingen in de Krimpenerwaard, die alle een eigen identiteit hebben. De Krimpenerwaard wordt hiermee goed op de kaart gezet.”

Sponsors
Om het jubileumboekje te bekostigen deden de twee charmantste bestuursleden, Jacklyn Koot en Wil Rietveld, een beroep op (lokale) sponsors. “Hun doortastende verzoeken konden weinigen weerstaan,” aldus een knipogende Burggraaf.

Oprichters
“Mijn vader Tak Koot was een van de oprichters van de historische vereniging,” vertelt dochter Jacklyn. “Zes jaar geleden kreeg ik van Aagje Dogterom foto’s van mijn vader en voor ik het wist was ik betrokken bij Oud Stolwijck. Met een andere vrijwilliger digitaliseer ik de aanwezige gebruiksvoorwerpen. Het ontsluiten van onze collectie via onze website is onderdeel van het projectplan Naar een digitaal Stolks verleden. Een deel is vandaag te bezichtigen.”

Zolder
Oud-antiquair Peter Sluisman, die zich ontfermt over het historische materiaal, weet bijna alles van de attributen, die opgeslagen liggen op een zolder van een boerderij.

Volkskunst heeft mijn belangstelling,” zegt de Bergambachtenaar met een kennersblik. “En dat is in de Krimpenerwaard volop te vinden. Eerst vond ik op die zolder een verwaarloosde metalen bus, die ik herkende als offerblok. Twee weken laten vond ik 20 meter verderop het deksel. Deze collectebus moet in de 17de eeuw gebruikt zijn in de plaatselijke kerk. Verder tref ik regelmatig boeren- en rietdekkergereedschap aan, zoals een varkenskrabber en een vlijm. Men stak hier vroeger al flink de handen uit de mouwen.”

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier