• Still uit de korte documentaire 'Getrouwd met Jezus'.
• Still uit de korte documentaire 'Getrouwd met Jezus'. Foto: aangeleverd

‘Ze doet veel meer dan de hele dag bidden’

Algemeen 866 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Hoe is het om te leven in een klooster? Dat was dé vraag waar Anne Mulders (23) een antwoord op wilde krijgen bij het maken van de korte documentaire ‘Getrouwd met Jezus’. 

Samen met medestudente en vriendin Pien Veenink volgde Anne - geboren en getogen in Krimpen aan den IJssel - een tijdje de 35-jarige zuster Theresa Anne die al op haar achttiende toetrad tot de orde van de Dominicanessen van St. Cecilia. “Sindsdien staat haar leven volledig in het teken van haar onvoorwaardelijke liefde voor Jezus”, zegt Anne. “Ze heeft het ja-woord gegeven aan Hem, voor altijd, in voor- en tegenspoed. Ze is getrouwd met Jezus.” 

Anne en Pien, die allebei een opleiding doen aan de School voor Journalistiek in Utrecht, maakten de documentaire als onderdeel van een minor. “We mochten zelf een onderwerp kiezen en wilden graag het kloosterleven in beeld brengen”, verklaart Anne. Om zich in te leven, brachten de twee een weekendje door in Abdij Koningsoord, een klooster midden in de natuur nabij Arnhem. Anne vond het daar wel fijn. “Je komt echt even tot rust. Tegelijkertijd is het er heel stil, iets dat wij niet gewend zijn. Toen we terug naar Utrecht reden, waren we ook wel weer blij om ons ‘normale’ leven weer op te pakken.” 

Bellen
Het kostte Anne en Pien wel wat moeite om een ‘hoofdpersoon’ te vinden voor hun documentaire. “De zuster die we eerder hadden benaderd, belde af. Zij zit nu in een slotklooster in Italië en heeft nu dus nauwelijks contact met de buitenwereld. We zijn daarna razendsnel andere kloosters gaan bellen. De zusters van de kloosterorde in Sittard waar Theresa Anne toebehoort, nodigden ons direct uit om eens langs te komen. Om een kopje thee te drinken en om het klooster te bekijken.”

Er was direct een ‘klik’ tussen de studenten en zuster Theresa Anne. Toch duurde het tijdens de draaiweek wel even voor zij zich openstelde. Anne snapt dat wel. “Je komt daar filmen en dan is de situatie anders. Dan laat je natuurlijk niet meteen het achterste van je tong zien. Ik denk wel dat het ons is gelukt om Therese Anne te portretteren zoals ze is: een lieve en intelligente vrouw die met haar toetreding tot het klooster antwoord wilde geven op Gods roeping.” 

Het algemene beeld dat we hebben van kloosterlingen klopt niet, zo merkte Anne tijdens het maken van de documentaire. “Ze doen veel meer dan de hele dag bidden, zingen en lezen. De vier zusters van de congregatie leiden weliswaar een eenvoudig leven waarin beschouwing en gebed inderdaad een belangrijke rol spelen, maar ze werken ook buiten de deur. Zo verzorgt Theresa Anne godsdienstlessen op basisscholen in de omgeving. En er is ook wel degelijk ruimte voor ontspanning. Zo hebben we een scène waarin de zusters - in habijt - een frisbee naar elkaar gooien.”

Crowdfunding
Anne en Pien zijn nu druk bezig met het knippen en plakken van al het filmmateriaal. Eind januari hopen ze daarmee klaar te zijn. Om de film af te ronden, zijn ze een crowdfunding gestart. Dat gaat best goed. “De helft van het streefbedrag is binnen, maar we hebben nog wel wat nodig. Ons uiteindelijke doel is om deze documentaire op nationale tv te krijgen.”

Een leven als non ziet Anne niet zitten, maar het maken van een documentaire beviel haar wel. “Ik vind het leuk om een brug te slaan tussen twee werelden. Daar is een documentaire een mooi middel voor, maar schrijven en radio maken trekt me ook wel. Gelukkig heb ik nog even om een keuze te maken.” 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

• Anne Mulders (links) en Pien Veenink.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden