• Theetuin. (stockfoto)
• Theetuin. (stockfoto)

Krimpenerwaard: uniform beleid horecabedrijven in buitengebied

Algemeen 586 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Horeca in het buitengebied mag niet ten koste gaan van het woon- en leefgenot van omwonenden, vindt politiek Krimpenerwaard. Zorgen hierover werden dinsdagavond geuit tijdens de bespreking van de ‘beleidsregel’ Horecabeleid Buitengebied.

“We zijn blij met het stuk dat mensen de kans geeft te ondernemen in het buitengebied. Anderzijds mag het niet ten koste gaan van het woongenot in de omgeving”, stelde Ruud van der Wilt namens de VVD-fractie. 

Eric Koelewijn (SGP): “Wij vinden het belang van rust en wonen groter dan het belang van horeca-initiatieven in het buitengebied. Waar kunnen omwonenden op terugvallen als er overlast wordt ervaren? En: gaat meer horeca in het buitengebied niet ten koste van de horeca in de kernen?”

Duidelijkheid
Volgens burgemeester Roel Cazemier zijn de belangen van betrokkenen goed geborgd in het stuk, maar ook in bestaande procedures. “Bij nieuwe initiatieven moet bijvoorbeeld de bestemmingsplanprocedure doorlopen worden. De beleidsregel Horecabeleid Buitengebied zorgt op veel vlakken voor duidelijkheid. Voor zowel ondernemers als inwoners van het buitengebied.”

Vier categorieën
De gemeente Krimpenerwaard onderscheidt vier categorieën horeca in het buitengebied. Dat heeft onder andere zijn weerslag op de openingstijden.

Van categorie 1 -horecabedrijven waar geen alcohol wordt geschonken, zoals een theetuin of lunchroom- tot de ‘zwaarste categorie: dag, avond- en nachthoreca met de bevoegdheid alcohol te schenken, zoals restaurants. ‘Promoveren’ tussen de categorieën kan eventueel als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Daarnaast geldt een onderscheid in de locatie van het bedrijf en de soort bedrijfsvoering: zelfstandig, als nevenfunctie of ondersteunend. Ofwel van een zelfstandig restaurant of café tot een camping of kaaswinkel (als neven- dan wel ondersteunende functie van bijvoorbeeld een boerenbedrijf). 

Horeca in het buitengebied is in principe alleen toegestaan in bestaande bedrijfsbebouwing, ‘al kan’, zo vermeldt de beleidsregel, ‘in bepaalde situaties nieuwbouw worden toegestaan. Bijvoorbeeld langs de hoofdstructuur (provincialeweg)’. 

Het stuk moet worden vastgesteld door de gemeenteraad. 

Illegale horeca
Handhaving tegen illegale horeca in het buitengebied, zoals feesten in schuren, komt in een later stadium aan de orde, beloofde burgemeester Roel Cazemier: “Dat gaat geld kosten, want daar hebben we extra capaciteit voor nodig.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden