Zwarte Piet-boeken uit bibliotheken Krimpenerwaard door vernieuwen van collectie
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• In oudere Sinterklaasboeken is Zwarte Piet vaak zwart.
• In oudere Sinterklaasboeken is Zwarte Piet vaak zwart.

Zwarte Piet-boeken uit bibliotheken Krimpenerwaard door vernieuwen van collectie

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • VVD’er Marco Oudshoorn wil van het college opheldering over het mogelijk verwijderen van boeken met Zwarte Piet uit de bibliotheken in Krimpenerwaard.


Oudshoorn nam de afgelopen week poolshoogte in de bibliotheek in zijn woonplaats Schoonhoven en kon inderdaad geen boeken met Zwarte Piet vinden. Het liberale raadslid vindt dat een slechte zaak. “Zwarte Piet heeft naar ons inzicht niets maar dan ook niets met racisme te maken. Daar kan je verschillend over denken en de discussie over voeren. Maar om nu de keuze onmogelijk te maken om daar überhaupt naar boeken met Zwarte Piet te kunnen kijken of te lenen, dat gaat ons veel te ver.”

Boekverbranding
Hij ervaart het weghalen van boeken met daarin Zwarte Piet als een soort ‘boekverbranding’. “Daarom hebben wij het college gevraagd om dit bij de bibliotheken, waarvan onze gemeente een belangrijke subsidiegever is, aan te kaarten. Komt ook nog bij dat in deze streken Zwarte Piet nog gewoon zwart is. En dat je bij de winkeliers in Schoonhoven nog een memoryspel kan sparen met echte pieten erop. Er zijn belangrijkere zaken om je druk over te maken, maar we willen toch hier graag vragen over stellen.”

Van het bewust verwijderen van Zwarte Piet-boeken uit de collectie is volgens directeur-bestuurder Anja Oosterlaken van Bibliotheek Krimpenerwaard geen sprake. Ze wijst erop dat materialen die tien jaar of ouder zijn worden afgeschreven of, in geval van klassiekers, worden vervangen. “Soms worden materialen tegen die tijd opnieuw aangeboden, al dan niet voorzien van geactualiseerd taalgebruik, actuele informatie of hedendaagse illustraties. Nog vaker vervangen nieuwe en andere uitgaven in de loop der jaren oudere titels. Op deze manier blijft onze collectie actueel, modern en aantrekkelijk. Ditzelfde beleid passen we ook al jaren toe op onze Sinterklaascollectie.”

In het verleden hield de bibliotheek Sinterklaasboeken soms langer in de collectie, omdat de materialen verhoudingsgewijs weinig uitgeleend worden en dus niet snel verslijten. “Maar dit is in strijd met ons eigen collectiebeleid”, zegt Oosterlaken. “De afgelopen paar jaren hebben wij dan ook bewust geïnvesteerd in extra aanschaf van nieuwere boeken voor onze Sinterklaascollecties, zodat de oudere boeken (die van tien jaar en ouder dus) zouden kunnen worden afgeschreven.”

Oorringen
In de oudere boeken speelde Zwarte Piet - neergezet als stereotype met gitzwart gezicht, gouden oorringen en slecht Nederlands beheersend - vaak nog een prominente rol. In nieuwere boeken is Piet volgens Oosterlaken in alle soorten en maten aanwezig. “Inmiddels is in elke vestiging aanbod van recente Sinterklaasboeken, hetgeen door het publiek wordt gewaardeerd.”

Als klanten behoefte hebben aan het lenen van boeken met expliciet Zwarte Piet erin, dan kunnen deze door de bibliotheek worden opgevraagd bij de Koninklijke Bibliotheek (KB). Oosterlaken: “Daar worden alle boeken die ooit zijn uitgegeven bewaard. Ook het Kinderboekenmuseum heeft deze boeken, om de geschiedenis van het kinderboek te laten zien. De bewaarfunctie van boeken ligt bij de KB en musea, niet bij de openbare bibliotheek.”
Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier