Bedrijven Krimpense Stormpolder zitten vrijdag uren zonder stroom
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Bedrijven Krimpense Stormpolder zitten vrijdag uren zonder stroom

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tientallen bedrijven op het Krimpense industrieterrein Stormpolder zitten vrijdagochtend urenlang zonder elektriciteit. Dit vanwege werkzaamheden aan het stroomnet.


Bij de bedrijven viel vorige week vrijdag een brief op de mat van netbeheerder Stedin met daarin de aankondiging dat de stroom er aankomende vrijdag tussen 08.00 en 12.00 uur af gaat. “Ik dacht eerst nog dat het een grapje was”, vertelt Marten Buijs, directeur van Gebroeders Buijs Scheepsbouw BV. “Toen ik ook andere ondernemers erover hoorde klagen, ben ik gaan bellen met Stedin.” 

Hij kreeg te horen dat Stedin voor één ondernemer op het industrieterrein een nieuwe stroomkabel aanlegt. “Gevolg is dat veertig à vijftig bedrijven hier op de Stormpolder het uren zonder stroom moeten doen. Dat kan toch niet? Ik heb Stedin gevraagd waarom ze de klus niet ’s nachts of in het weekend konden uitvoeren, maar dat was allemaal niet mogelijk.”

Corona
De rekening is hoog. “Dit kost ons als ondernemers tienduizenden euro’s”, verzucht Buijs. “Onvoorstelbaar dat Stedin dit zomaar zonder dringende reden kan maken in coronatijden. Veel bedrijven zijn hard geraakt door corona. Zo hebben zo’n 150 Krimpense bedrijven steun moeten aanvragen om het hoofd boven water te houden. En uitgerekend op zo’n moment trekt Stedin als stroommonopolist de stekker uit onze bedrijven. Onvoorstelbaar!”

Wethouder economie Anthon Timm snapt de boosheid van de ondernemers. Hij nam de afgelopen week zelf meermaals contact op met Stedin, in een poging het bedrijf te bewegen eerder te beginnen met de klus. “Als Stedin het werk tussen 06.00 tot 10.00 uur ’s morgens zou uitvoeren, zou je de schade voor de bedrijven kunnen beperken. Helaas is het niet gelukt het werk te verzetten.”

Les
Hij benadrukt dat de netbeheerder alle procedures ‘keurig’ heeft doorlopen. “Daar valt echt niks op aan te merken. Neemt niet weg dat Stedin dit wel wat beter had kunnen communiceren. Ook wij als gemeente moeten hier een les uit trekken. Als er een dergelijke aanvraag bij ons binnenkomt, moeten we nagaan wat de gevolgen kunnen zijn van dergelijke werkzaamheden.”

Een woordvoerder van Stedin laat weten dat de werkzaamheden op vrijdag ‘gewoon’ doorgaan. “Het werk duurt vier uur, maar uiteraard proberen we het sneller te doen.” Ze snapt dat het lastig is voor ondernemers om urenlang zonder stroom te zitten. “Tegelijkertijd hebben wij de wettelijke verplichting om een ondernemer aan te sluiten op het netwerk als die een aanvraag indient.” 

Stedin heeft volgens de woordvoerder de afgelopen dagen nog eens goed gekeken naar de ingeplande werkzaamheden. Uitstellen of vervroegen bleek niet mogelijk. “Wij hebben verschillende aannemers ingehuurd om dit werk uit te voeren. Die gaan we niet afbellen omdat de omgeving overlast verwacht. Als we daar aan gaan beginnen, kunnen we ons werk nergens meer uitvoeren.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier