Koren hunkeren naar betere tijden: ‘Je mist de sfeer van het samenzijn’
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Popkoor Live in betere tijden.</p>

• Popkoor Live in betere tijden.

(Foto: PR)

Koren hunkeren naar betere tijden: ‘Je mist de sfeer van het samenzijn’

  •   keer gelezen

REGIO • Vijf koren, veel identieke antwoorden. Dat is de conclusie na een rondgang in de Krimpener- en Lopikerwaard waar we bestuursleden van de Christelijke Gemengde Zangvereniging Zanglust uit Benschop, Popkoor Live uit Lopik, het Cabauwse kerkkoor Simply Joy, ‘t Regiokoor uit Lekkerkerk en shanty- en smartlappenkoor De Boezemvrouwtjes uit Gouderak vroegen naar hun ervaringen in ‘koorrona’-tijd.


Kees Otten kwam een jaar of zeven geleden binnenwandelen bij Zanglust in Benschop, om er vervolgens niet meer weg te willen. “De sfeer en de inhoud van de liederen stonden me meteen aan”, vertelt hij. “Het is een mooi en krachtig koor van zo’n zestig leden. En we hebben het gezellig met elkaar.” 

Of moet je misschien zeggen ‘hádden’ het gezellig. Ook Zanglust ligt immers al een maand of acht stil. “We proberen in ieder geval via de mail contact met elkaar te houden”, vertelt Otten. “We versturen dan de laatste mededelingen aan onze leden en voegen ook een lied toe dat ze thuis kunnen meezingen. Zo houd je in ieder geval iets van binding.”

Regiokoor
Bij het 90 leden tellende Regiokoor uit Lekkerkerk werd tijdens de eerste corona-golf nog gezamenlijk gezongen via zoom. “Dat was best een succes”, zegt voorzitter Bert Lammens. “Toen de crisis eind deze zomer geluwd leek, hadden we het plan om in groepen van dertig mensen te gaan repeteren. Net toen we dat handen en voeten wilden geven kwam de tweede golf. En nu ligt de boel tot nader order stil.”

Simply Joy
“Hier ook”, verzucht Harriëtte Bergstra, bestuurslid en enthousiast koorzangeres van het Cabauws Kerkkoor Simply Joy en Popkoor Live. “Ik vind het echt heel verdrietig dat we niet samen kunnen zingen en mis het enorm. Natuurlijk heb je nog contact met elkaar via de app-groepen, maar dat is heel anders dan dat je live met elkaar optrekt. Je mist het directe contact, de ontspanning van het zingen, het toewerken naar een concert. Persoonlijk baal ik enorm dat ik mijn wekelijkse kooravond nu al een tijd niet doorgaat. Ik vind het ook jammer dat mijn sportavond niet doorgaat, maar niet mogen zingen met elkaar vind ik nog veel vervelender.”

Boezemvrouwtjes
“Veel van onze leden zijn 70 jaar of ouder”, weet Jeannette Tschop, bestuurslid van het 51 leden tellende shanty- en smartlappenkoor De Boezemvrouwtjes. “Een groot deel van hen staat alleen in het leven en kunnen eigenlijk niet zonder de fijne sociale contacten binnen het koor. Ze voelen zich eenzaam en missen dat prettige gevoel van samen zingen en samen optrekken.”

Ze hebben elkaar dit jaar na half maart exact één keer gezien: tijdens een buitenactiviteit bij één van de leden aan de Reeuwijkse Plassen. Tschop: “Dat was het dan. Op 6 januari hopen we ons 15-jarig bestaan te beleven, maar of er daadwerkelijk iets gevierd kan worden op dat moment, lijkt ons niet realistisch vanwege dat stomme virus. Laten we hopen dat er snel een vaccin is, waardoor we weer enigszins kunnen gaan leven zoals we voor maart gewend waren. Iedereen hier verlangt daar naar. We willen weer zó graag zingen met elkaar, ons publiek blij maken met leuke optredens. Ik zing nu alleen nog onder de douche. Da’s wel heel karig.”

Ledenverlies
Tot noemenswaardig ledenverlies heeft de coronacrisis vooralsnog niet gezorgd bij de vijf koren. “Daarmee prijzen we ons gelukkig”, zegt Bert Lammens, voorzitter van het grootste gezelschap van het kwintet, het ruim negentig leden tellende Regiokoor uit Lekkerkerk. “Een enkeling heeft opgezegd, en dat is toch een heel verschil met koren waar zomaar dertig, veertig leden de pijp aan Maarten hebben gegeven. Ook zijn er zanggezelschappen opgeheven de voorbije maanden. Enorm triest.”

Ook bij Zanglust, De Boezemvrouwtjes, Popkoor Live en het Cabauws Kerkkoor is het verloop minimaal. “Wij hebben één opzegging”, aldus Jeannette Tschop van De Boezemvrouwtjes. “Zanglust is er ook maar één kwijtgeraakt”, vertelt Kees Otten. “En dat had niet eens met corona te maken. In dit geval was het een kwestie van ouderdom, waardoor zingen in een koor lastig werd.” 

Of alle leden meteen weer terug zijn als er weer om koorsamenstelling gezongen mag worden? “Het is een vraag met misschien wel een ‘lang’ antwoord. Veel leden zijn op leeftijd en zullen pas weer gaan zingen, wanneer ze daar een veilig gevoel bij hebben. De brede beschikbaarheid van een vaccin kan daarbij helpen.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier