Uitdeelactie in Lekkerkerk smaakt naar meer
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Blij met matras en tv-meubel.
Blij met matras en tv-meubel. (Foto: Jan Timmer)

Uitdeelactie in Lekkerkerk smaakt naar meer

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Matrassen, kinderledikanten, tv-meubels. Statushouders mochten deze spullen zaterdag gratis komen afhalen in Lekkerkerk.


Rana en haar man glunderen. Ze hadden zich via de WhatsApp-groep van Vluchtelingenwerk ingeschreven voor een matras en mogen dat deze ochtend ophalen. “Daar zijn we heel erg blij mee”, zegt ze vanachter haar mondkapje.

Buiten staan nog meer mensen te wachten op de uitlevering van hun ‘bestelling’. Ze worden met het dragen van de spullen geholpen door een groepje vrijwilligers. 

Webshopbedrijf
Binnen is Helma de Jong - één van de mensen achter Krimpenerwaard Intercultureel en initiatiefneemster van deze bijzondere ‘uitdeelactie’- namen, nummers en artikelen aan het afvinken.

“Ik kreeg onlangs het bericht dat er een webshopbedrijf in de regio was dat retourartikelen, die normaal gesproken vernietigd worden wanneer deze door de klant van hun verpakking zijn ontdaan, beschikbaar wilde stellen aan vluchtelingen. Eén van de medewerkers van het bedrijf - Perfect Home Shop, red. - werkte zelf met vluchtelingen en kwam op het idee om de artikelen beschikbaar te stellen aan statushouders. Ze stuurde een mailtje naar de gemeente Krimpenerwaard, die ons weer informeerde. En nu staan we hier, in het ijsclubgebouw op sportpark Weydehoeck, een locatie die ons meteen beschikbaar werd gesteld door sportparkbeheerder SVN. Geweldig!”

Whatsappgroep
“Aan de retourspullen mankeert weliswaar niets, maar ze zijn moeilijk nog een keer te verkopen wanneer de verpakking beschadigd is”, weet Helma de Jong.

Voordat de spullen werden uitgegeven reed ze eerst naar Perfect Home Shop om van elk artikel een foto te maken. De foto’s werden vervolgens verspreid in een WhatsApp-groep van zestig statushouders die de koffiebijeenkomsten met Wisja Littel trouw bezoeken. Onder het motto ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ konden zij hun keuze maken.

Van het aanbod werd enthousiast gebruik gemaakt. Een grote groep statushouders schreef zich in voor de artikelen. Eén voor één druppelen ze binnen deze herfstachtige zaterdag: vaders, moeders met een sterke zoon, twee zussen. En bij allemaal voel je de blijheid vanonder hun mondkapje vandaan en zie je een sprankeling in de ogen.

Gecharmeerd
Helma de Jong en haar medevrijwilligers zien het tevreden aan: de actie is geslaagd. Twintig matrassen, acht ledikanten, verschillende tv-meubels en wat keukenblokjes wisselen binnen een strak tijdsschema en coronaproof van eigenaar.

“Met dank aan de mooie geste van Perfect Home Shop en de gastvrijheid van SVN”, glimlacht Helma de Jong. “Wat ons betreft smaakt deze actie naar meer. We zouden dit het liefst enkele keren per jaar doen. Het bedrijf is hier ook van gecharmeerd. Er is niets mooiers dan spullen beschikbaar te stellen aan mensen die het hard nodig hebben.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier