Zorgen om leefomstandigheden arbeidsmigranten in Lekkerkerks pand
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Het pand aan de Voorstraat 144 in Lekkerkerk.</p>

• Het pand aan de Voorstraat 144 in Lekkerkerk.

(Foto: Floris Bakker)

Zorgen om leefomstandigheden arbeidsmigranten in Lekkerkerks pand

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Omwonenden van een pand aan de Voorstraat 144 in Lekkerkerk vragen aandacht voor de leefomstandigheden van de arbeidsmigranten die er verblijven.


Tien Oost-Europese arbeidsmigranten plus enkele ‘permanente’ bewoners wonen in het kleine huisje. Op doordeweekse dagen worden ze ‘s morgens om een uur of vier met busjes opgehaald. “Ze werken lange dagen bij een vleesverwerker”, weet één van de omwonenden te vertellen. “Pas om een uur of vier ‘s middags komen ze - doodmoe - weer thuis.”

Hij wil anoniem blijven, net als de andere omwonenden die zich uitspreken over de woonsituatie van de arbeidsmigranten. Dit om problemen met de eigenaar van het pand te voorkomen.” Toch willen ze ‘iets’ doen voor hun Poolse en Roemeense buren, “want het is mensonterend hoe ze hier wonen.” Een opgestelde petitie om daar aandacht voor te vragen, is inmiddels door meer dan twintig buurtbewoners ondertekend.

Tocht
Eén van de omwonenden nam een kijkje in het huis. Hij schrok ervan dat de werknemers zo op elkaars lip moeten wonen. “In het pand zijn provisorisch kamertjes getimmerd, om zo meer dan tien migranten te kunnen huisvesten. Door verrotte kozijnen tocht het in huis als de wind erop staat. Als je langsloopt zie je letterlijk de gordijnen wapperen. De kleine raampjes boven zitten los en hebben ze met plakband vastgezet. Ik vraag me echt af of deze mensen wel volgens de regels zijn gehuisvest.”

Het pand wordt gezien als de ‘rotte kies’ van de Voorstraat. “Dit deel van Lekkerkerk valt onder het beschermd dorpsgezicht. Nagenoeg alle huizen in de directe omgeving van het betreffende pand zijn opgeknapt. Dus het valt in negatieve zin nogal op.”

Omdat er zoveel mensen in het pand wonen is er ook meer afval, dat voor en achter het huis wordt gedumpt. “Tijdens de verbouwing van één van de woningen hier in de buurt had de bewoner een bouwcontainer voor de deur gezet. Die was in no time gevuld met zakken huisvuil. Er kwamen kraaien op af die de zakken open prikten. Heel hygiënisch was het niet.”

Door de te krappe huisvesting is het voor de arbeidsmigranten lastig om zich aan de coronaregels te houden. “Alleen daarom al zouden ze hier moeten handhaven.” De omwonenden namen diverse malen contact op met de gemeente Krimpenerwaard. Tot op heden zonder resultaat. “Iedere keer krijgen we te horen dat ze ‘ermee bezig zijn’. Wij vinden dat je je ogen niet kunt sluiten voor dit soort misstanden. Dus gemeente Krimpenerwaard: pak je verantwoordelijkheid en doe iets!”

Uitbuiting
Het gaat de omwonenden niet eens om de overlast die de arbeidsmigranten af en toe veroorzaken. “Dit is gewoon een vorm van uitbuiting die je niet moet willen in je gemeente. Ik zie die mensen als moderne slaven die keihard moeten werken voor een karig loon. Ze worden in krakkemikkige huizen gepropt en moeten nog een flinke huur betalen ook. Je hebt het als arbeidsmigrant maar te accepteren, anders sta je op straat.”

De gemeente is op de hoogte van de situatie en laat weten dat boa’s onderzoek doen naar de woonsituatie van de arbeidsmigranten. “De gemeente gaat handhaven als er sprake is van een overtreding”, laat en woordvoerder weten.

Gemeentelijk beleid als het gaat om het huisvesten van arbeidsmigranten is er niet. Tevens ontbreekt het aan een overzicht van arbeidsmigranten die woonachtig zijn in Krimpenerwaard. “Arbeidsmigranten hoeven zich pas te registreren bij de gemeente als ze langer dan vier maanden in de gemeente verblijven. Wel is een aantal adressen bij ons bekend waarvan wij weten dat er gewoond wordt door arbeidsmigranten. Wij hebben tot dusver geen abnormale woonomstandigheden aangetroffen.”

Toch maakt het Krimpenerwaards college zich zorgen. “Wij zouden graag zien dat de wet aangepast wordt, dat arbeidsmigranten zich direct moeten registreren.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier