Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Anneke Swanink in haar galerie.</p>

• Anneke Swanink in haar galerie.

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Autodidact Anneke Swanink opent galerie aan Lopikerstraat

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Anneke Swanink vestigde zich onlangs met haar galerie Montein in de Lopikerstraat in Schoonhoven. De kunstenares uit IJsselstein staat bekend om haar unieke, kleurrijke schilderijen, die gebaseerd zijn op de natuur.


Anneke Swanink heeft door de jaren heen haar eigen stijl gevonden en ontwikkeld. In Utrecht werkte de autodidact eerst jarenlang als peuterleidster. Ze beschilderde de ramen van het schoolgebouwtje met prachtige afbeeldingen, die pasten in de belevingswereld van de peuters.

Impulsief
De IJsselsteinse kunstenares begint vaak impulsief aan een creatie, zonder precies te weten waartoe het gaat leiden. “Iedere keer wordt het toch weer anders dan ik voor ogen had: andere kleuren, andere vlakverdeling. Toch blijft de manier waarop ik te werk ga hetzelfde. Ik ben gek op cirkeltjes en blokje en dat zie je constant in mijn werk terug.”

Ze werkt het liefst met paletmessen en houd van grove bewegingen. “De kleurrijke natuur is mijn inspiratiebron. Daarom gebruik ik vaak uitbundige kleuren in combinatie met zwart en wit. Ik kreeg de kans om met mijn werk te exposeren in de plaatselijke bibliotheek en toen is het balletje gaan rollen. De schilderijen vielen in de smaak en ik verkocht er best veel.”

Herfstliefde
In de ruime galerie, waar Anneke Swanink in de avonduren rustig kan werken, wachten de schilderijen, die nog te koop zijn, op een nieuwe eigenaar. De jaargetijden staan vaak centraal.

“Schilderen doe ik op gevoel,” vervolgt de kunstenares. “De kleurenpracht van de wisselende seizoen dagen mij uit. Het lenteachtige schilderij Uitlopers is daar een voorbeeld van. Met paletmessen van verschillende grootte kan ik de planten en bloemen weergeven zoals ik die zie. De kleurschakeringen van de herfst bieden mij vele mogelijkheden om tot een kunstwerk te komen. De namen die ik mijn schilderijen geef, komen soms zomaar uit de lucht vallen. Een bezoeker was weg van een van mijn werken, dat nog geen naam had. Het herinnerde hem aan een herfstliefde. Zo heet het schilderij nu.”

Anneke Swanink vindt dat haar schilderijen betaalbaar moeten blijven. De galerie is open op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Voor een ander tijdstip kunnen geïnteresseerden een telefonische afspraak maken. Naast het werk van de galeriehoudster hangt en staat er ook kunst van collega’s. 

“Ik ben weg van het werk van mijn plaatsgenote Willeke de Jong. Haar schilderijen zijn geïnspireerd op het tekenen op een schoolbord.”

Wandsculpturen
Anneke Swanink werkt ook met andere materialen, maar schilderen is haar ding. “De afgelopen tijd ben ik een andere weg ingeslagen met het maken van wandsculpturen. Als mijn hoofd leeg is, vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. Ik hoop dat nog lang te doen.”

Voor meer informatie: www.montein.nl

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier