Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:

Gemeenteraad Krimpenerwaard hoopt langer in Alphen te mogen vergaderen

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard gaat Alphen aan den Rijn vragen of het nog langer van de gastvrijheid gebruik mag maken. Dat zou Krimpenerwaard enkele tonnen aan verbouwingskosten schelen om te komen tot een coronaproof noodvergaderzaal.


De huidige raadzaal in Lekkerkerk is niet geschikt voor het houden van raadsvergaderingen conform de coronamaatregelen. Sinds afgelopen zomer wijkt de gemeenteraad van Krimpenerwaard daarom uit naar de raadzaal in Alphen aan den Rijn, die veel ruimer is en waar het wel op gepaste afstand bijeen kan komen. Die afspraak staat in principe tot het einde van dit jaar.

De Drie Maenen
Het college van B&W heeft op verzoek van de gemeenteraad enkele bestaande accommodaties binnen de gemeentegrenzen onderzocht, om te bezien of deze kunnen worden omgebouwd tot noodvergaderzaal. Daarvoor bleek multifunctioneel gebouw De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel het meest geschikt, maar dat heeft wel een prijskaartje.

En hoewel de gemeenteraad in meerderheid de voorkeur geeft aan fysiek vergaderen boven digitaal bijeenkomen, vindt politiek Krimpenerwaard dat te gortig voor een tijdelijke voorziening. Want zodra het coronatechnisch gezien weer mogelijk is, kan er weer worden vergaderd in de eigen raadzaal te Lekkerkerk.

Extra optie
Reden waarom Irma Bultman namens het CDA dinsdagavond tijdens de beraadslaging over dit agendapunt een extra optie inbracht: de gemeente Alphen aan den Rijn vriendelijk verzoeken of raadsvergaderingen langer in diens raadzaal gehouden mogen worden.

“Natuurlijk komen we het liefst in onze eigen gemeente bijeen, maar niet tot elke prijs”, oordeelde de CDA-fractievoorzitter. “Voor een langer verblijf in Alphen aan den Rijn hebben we uiteraard een vergoeding over, maar dat is allicht goedkoper dan investeren in een eigen noodraadzaal.” 

Voorkeur
Het bleek de voorkeur te hebben van de meerderheid van de gemeenteraad, waarop burgemeester Cazemier toezegde op korte termijn contact te zoeken met zijn Alphense collega’s om te bezien of langer vergaderen in Alphen een reële optie is.

Zo niet, dan komt eventueel alsnog verbouwing van de toneelzaal en de kleine zaal van De Drie Maenen à ruim 2 ton in zicht. Beide zalen worden dan met elkaar verbonden, waardoor een geschikte ruimte ontstaat.

Combi
Andere onderzochte opties waren digitaal vergaderen in combinatie met vergaderen in de sporthal van De Drie Maenen (circa 10.000 euro per vergadering) en het aanpassen van een gemeenteloods aan de Veerweg, maar dat is verreweg de duurste optie (à 4 ton).

Oproep
Een gemeentelijke oproep voor een alternatieve raadzaal binnen Krimpenerwaard leverde meerdere reacties op, maar geen van deze opties bleek geschikt. Twee mogelijke locaties voor huur voldeden niet aan de eisen voor ventilatie/luchtcirculatie.

Vooralsnog vinden de commissievergaderingen wel in de raadzaal te Lekkerkerk plaats, met één vertegenwoordiger per fractie. Andere vergaderingen zijn online.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier