Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Karakteristieke boerderij.</p>

• Karakteristieke boerderij.

Beeldbank boerderijen vordert gestaag: extra fotografen gezocht

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het op de foto zetten van meer dan 2.500 boerderijen blijkt een hele klus. Dat heeft de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden inmiddels ook ervaren. 


“Op dit moment is meer dan de helft van de boerderijen in beeld gebracht. Aan de rest wordt hard gewerkt”, meldt secretaris Paul Eikelenboom. “De stichting komt graag in contact met mensen, die mee willen helpen om de klus te klaren.” 

Vrijwilligers
In elk van de drie werkgebieden is nog het nodige te doen, vervolgt Eikelenboom: “Daarom zouden we graag in contact komen met enkele enthousiaste vrijwilligers, die het leuk vinden om de foto’s te maken. De bedoeling is dat het fotograferen zoveel mogelijk vanaf de openbare weg gebeurt, maar als de eigenaar van de boerderij het goed vindt, mag dat natuurlijk ook vanaf het erf.”

De fotografen krijgen een legitimatiebewijs en beschikken over brievenbusflyers, zodat de bewoners en eigenaren van de boerderijen weten wat er gaande is. Het werk gebeurt aan de hand van adreslijsten. Eikelenboom: “Als er een adres niet tussen staat en er wel duidelijk sprake is van een boerderij of een voormalige boerderij, dan kan de betreffende fotograaf die gewoon toevoegen.” 

Beeldbank
Het is de bedoeling dat er van elke gefotografeerde boerderij een foto in de beeldbank van de Stichting wordt opgenomen. “Daar kunnen ze desgewenst worden bekeken, ook bij bijvoorbeeld een vergunningaanvraag vanuit de omgeving.”

Eikelenboom afrondend: “Het zal niemand ontgaan dat boeren en daarmee hun boerderijen op dit moment sterk onder druk staan. Alleen al door de stikstofproblematiek moet een aantal boerenbedrijven stoppen. Dat betekent dat markante boerderijen gaan verdwijnen uit het veenweidelandschap. Niet alleen oude, maar vooral ook nieuwere boerderijen moeten een andere bestemming krijgen. En die bestemming moet passen in het landschap en zeker niet storend zijn. Hierbij een adviesfunctie vervullen is een van de belangrijke taken van Boerderij & Erf AKV.” 

Wie een handje wil helpen om de boerderijen in beeld te brengen kan contact opnemen met Paul Eikelenboom, 0184-661425/06-53759618 of secretariaat@boerderijenerf.nl. De klus dient 1 april 2022 geklaard te zijn.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier