Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De eerste paal werd geslagen door Teus Slingerland (op de rupsband), voorzitter van de kerkenraad. Verder v.l.n.r.: Ds. Clemens (consulent),; Johan Alblas (voorzitter bouwteam), Teunis Speksnijder (voorzitter bouwcommissie) en Christiaan Huizer (voorzitter van de orgelcommissie).</p>

• De eerste paal werd geslagen door Teus Slingerland (op de rupsband), voorzitter van de kerkenraad. Verder v.l.n.r.: Ds. Clemens (consulent),; Johan Alblas (voorzitter bouwteam), Teunis Speksnijder (voorzitter bouwcommissie) en Christiaan Huizer (voorzitter van de orgelcommissie).

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Eerste paal geslagen voor nieuwe kerk Gereformeerde Gemeente Berkenwoude

  •   keer gelezen

BERKENWOUDE • Een grijze, winderige middag kreeg voor de Gereformeerde Gemeente in Berkenwoude een zonnig tintje. Dinsdagmiddag werd na jarenlange voorbereiding de eerste paal geslagen voor de nieuwe, grotere kerk aan het Oosteinde.


Een bouwteam vanuit de kerk neemt de coördinatie van de omvangrijke klus op zich. Voor de bouw zelf schakelt het specialisten in, maar ook handige gemeenteleden die diverse klussen zullen klaren. “Dat versterkt de verbondenheid en drukt de kosten”, stelt Teunis Speksnijder als voorzitter van de bouwcommissie tevreden vast.

Ook het orgel wordt eigenhandig, onder leiding van een orgelbouwer, in de kerk geplaatst. “Dat is niet ons oude orgel in het huidige kerkgebouw -dat is helaas niet toereikend voor de grotere setting-, maar we hebben een ander exemplaar aangeschaft. Een bestaand orgel uit een te slopen kerk in Middelburg. Dat orgel is gedemonteerd en zal gedurende de komende periode worden gerestaureerd en uiteindelijk geplaatst in de nieuwe kerk.”

Netjes
De Gereformeerde Gemeente hoopt begin 2022 de nieuwe kerk in gebruik te nemen. Speksnijder: “Omdat we met de nodige vrijwilligers werken, willen we er niet teveel druk op leggen. We hebben liever dat het netjes en goed gaat, dan met haastige spoed te werk te gaan.”

Het zou het eindpunt zijn van jarenlange plannenmakerij van de kerkelijke gemeente die in het dorp zelf uit zijn jasje groeit. Uitbreiding van het huidige kerkgebouw aan de Prinses Beatrixstraat/Pr. Bernhardstraat is niet mogelijk. “We voelen ons gezegend dat het aantal gemeenteleden toeneemt. Sterker nog, onze verwachtingen moeten steeds naar boven toe worden bijgesteld”, aldus Speksnijder. 

Parkeerplaatsen
De nieuwe kerk voorziet in ongeveer 450 zitplaatsen voor de ruim 500 kerkleden. Sommige omwonenden van de nieuwe locatie vreesden de verkeersbewegingen en -veiligheid.

Speksnijder: “We hebben in het voortraject onze nieuwe buren zoveel mogelijk bij de plannen betrokken en geprobeerd aan bezwaren tegemoet te komen. Er is voldoende ruimte op eigen terrein om alle bezoekers een parkeerplek te bieden. Kerkgangers uit Berkenwoude en directe omgeving zullen zoveel mogelijk met de fiets dan wel lopend komen. Voor bezoekers uit omliggende kernen hebben we zeventig parkeerplaatsen, met de ruimte nog eens uit te breiden. Wat de veiligheid betreft wordt straks duidelijk aangegeven dat er een uitrit is.”

Warm bad
Speksnijder tenslotte over de aantrekkingskracht van de Gereformeerde Gemeente in Berkenwoude: “Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat deze gemeente een warm bad is. Je wordt hartelijk en met open armen ontvangen. Ik voel me er zelf vanaf de eerste dag thuis en daar ben ik blijkbaar niet de enige in.”

Woningen
Op de nieuwbouwlocatie aan het Oosteinde 4 was een boerderij gevestigd.

De huidige kerk wordt verkocht, met de bedoeling om er enkele woningen dan wel appartementen te realiseren.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier