Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Margreet Bennink en Lucy van den Berg.</p>

• Margreet Bennink en Lucy van den Berg.

(Foto: Floris Bakker)

Muziekvereniging Caecilia uit Gouderak stopt na 99 jaar

  •   keer gelezen

GOUDERAK • Na 99 jaar is het doek gevallen voor muziekvereniging Caecilia uit Gouderak. Een afscheidsconcert gaat er door corona niet komen.


“Het is zuur zo net voor ons 100-jarig bestaan”, verzucht Margreet Bennink. “Veel van onze leden vinden het ontzettend jammer dat we stoppen. Toch heerst er ook opluchting. We zaten hier al een paar jaar tegenaan te hikken. Dan is het goed dat er nu eindelijk het besluit is gevallen om ermee op te houden.”

Gastspelers
Telde Caecilia in de hoogtijdagen nog zo’n 70 leden, nu zijn het er 24. Dan rekent Margreet ook nog de acht leerlingen mee die muziekles volgen bij de muziekvereniging. “Het geven van een concert is ontzettend lastig met zo weinig leden. Je kunt wel gastspelers vragen, maar die moeten toch ook weten hoe de dirigent wil dat je de muziek speelt.”

De vereniging bleef draaiende dankzij een paar leden. Zo vormde Margreet Bennink de afgelopen jaren samen met Lucy van den Berg het bestuur. “Zes jaar geleden begonnen we met drie anderen, maar die haakten in de loop der jaren allemaal af”, vertelt Lucy. “Twee jaar geleden hebben we gezegd dat er echt nieuwe bestuursleden moesten komen. Helaas kwamen er geen aanmeldingen, dus zijn we maar met z’n tweeën doorgegaan.”

Shock
In juli kondigden ze allebei aan per 31 december hun bestuursfunctie neer te zullen leggen. Margreet: “We hebben toen verteld dat, als er geen nieuwe bestuursleden zouden komen, Caecilia zou ophouden te bestaan. Voor veel leden kwam die mededeling toch wel als een shock. Aanmeldingen kwamen er niet en ook voor de jubileumcommissie - die het jubileumconcert zou voorbereiden - was weinig animo. Daarom hebben we tijdens de ledenvergadering van september de knoop doorgehakt en gezamenlijk besloten om de vereniging op te heffen.”

Na het besluit lagen er plannen voor een afscheidsconcert. “Er is een mooi programma samengesteld, maar door corona gaat het hele feest niet door”, zegt Lucy. “Gelukkig hebben we het hele programma tijdens onze laatste repetitie in het Dorpshuis met elkaar kunnen spelen. Die laatste repetitieavond was dus meteen ons afscheidsconcert. Het is alleen jammer dat we onze donateurs en ondernemers die ons jarenlang hebben gesteund, niet kunnen bedanken. Ook de gemeente Krimpenerwaard verdient in dit geval een bedankje.”

Indruk
Caecilia werd op 26 september 1921 opgericht, een jaar na Kunst Na De Arbeid (KNDA) in Moordrecht. “Het verhaal gaat dat de mensen hier in Gouderak de muzikanten van KNDA aan de overkant hoorden spelen en daar erg van onder de indruk waren”, aldus Margreet. “Zo ontstond het idee om ook hier in het dorp een muziekvereniging op te zetten. De gemeente wilde wel de instrumenten beschikbaar stellen.”

De ironie wil dat veel leden nu verder willen spelen bij KNDA. Lucy heeft daar geen moeite mee. “Het is fijn dat zowel onze leerlingen als veel van onze leden daar terecht kunnen. Zij hebben een eigen gebouw dat goed bereikbaar is vanuit Gouderak. Bovendien is KNDA net als Caecilia een harmonie. Ze musiceren op een iets hoger niveau, maar dat is voor onze leden vooral een leuke uitdaging.”

KNDA viert volgend jaar april hun (uitgestelde) honderdjarig bestaan met een concert. Het bestuur van de Moordrechtse muziekvereniging heeft toegezegd dit concert ook in Gouderak uit te zullen voeren. “Tijdens die avond zal er ook zeker stil worden gestaan bij Caecilia”, besluit Margreet.

Floris Bakker

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier