Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Wethouder Hugo van der Wal van wonen.
• Wethouder Hugo van der Wal van wonen. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Veel aandacht voor jeugd in Krimpense woonvisie

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Er is veel aandacht voor starters in de nieuwe woonvisie van Krimpen aan den IJssel. Wethouder Hugo van der Wal vindt het belangrijk om jongeren voor het dorp te behouden. 


Voor Krimpense jongeren is het moeilijk om een betaalbaar huis te krijgen. De huurmarkt gaat al jaren gebukt onder krapte en een woning kopen is voor veel starters geen optie. Van der Wal wil daar verandering in brengen, onder meer door de starterslening te verruimen. Maar zeker ook het bevorderen van de doorstroming is een belangrijk speerpunt. “Dit moet de woonkansen voor zowel jongeren als ouderen vergroten. Veel senioren met een eengezinswoning willen graag verhuizen naar een appartement of een levensloopbestendige woning. Juist om te anticiperen nu ze nog vitaal zijn. Hierdoor komen woningen vrij voor jongeren en gezinnen. Er is echter een tekort aan geschikte woningen; zeker met het oog op de toekomst. Dus die moeten we bouwen, bijvoorbeeld in Centrum-Zuid.”

Locatie
Van der Wal wil ook echt gaan bouwen voor jongeren. “We hebben een concrete locatie op het oog. Onderzoek moet uitwijzen of het allemaal gaat lukken, maar ik ben positief gestemd.” Hij wil ook meer maatwerk toepassen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. “Ik ben daarover in gesprek met QuaWonen”, zegt hij. “Bij veel inwoners overheerst het gevoel dat ze nauwelijks een kans hebben op een woning en dat Krimpen wordt ‘overspoeld’ door mensen uit de regio. Binnen de ruimte die de wet geeft, wil ik alle mogelijkheden aangrijpen om onze inwoners meer kansen te geven op een woning in Krimpen aan den IJssel. Zo zijn we al bezig om te sturen op het percentage sociale huurwoningen dat we met voorrang aan woningzoekenden uit Krimpen kunnen aanbieden. Ik wil dat we elk jaar uitkomen op de 25 procent die wettelijk is toegestaan. Ook wil ik bekijken of we woningen kunnen labelen voor Krimpense jongeren, en of we via directe bemiddeling meer Krimpenaren aan een huis kunnen helpen.”

Het verbeteren van de leefbaarheid in wijken verdient eveneens de aandacht. Van der Wal: “Ik sluit mijn ogen niet voor de problemen die spelen in verschillende Krimpense wijken. Bewoners ervaren de laatste jaren meer hinder. Als één iemand overlast veroorzaakt kan een buurt dat nog wel hebben. Zijn het twee adressen die voor problemen zorgen, is het al een stuk lastiger en met drie kan het uiteindelijk onleefbaar worden in een straat of buurt. Dat moet je niet willen. Wij als gemeente moeten dan het lef hebben om sneller in te grijpen. Maar uiteraard moeten we er alles aan doen om die problemen aan de voorkant te voorkomen.”

Dorpse karakter
De SGP-wethouder is blij dat er een nieuwe woonvisie ligt. Die was al grotendeels gereed toen Van der Wal net voor de zomer aan de slag ging. “Het vorige college was al vrij ver. Toch hebben we de versie die er lag hier en daar aangepast voordat we het naar de raad hebben gestuurd. Het hoofdaccent is niet veranderd en dat is dat er voldoende geschikte woonruimte moet zijn voor jongeren en ouderen in onze gemeente. Daarbij behouden we de kwaliteiten van Krimpen waar we trots op zijn: het dorpse karakter, de saamhorigheid en gemoedelijkheid die daarbij horen. En de groene omgeving met nabijheid van de natuur.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier