Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De speelgoedbank is woensdag feestelijk geopend.&nbsp;</p>

• De speelgoedbank is woensdag feestelijk geopend. 

(Foto: Floris Bakker)

BlijeGift opent speelgoedbank

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Met de opening van een speelgoedbank wil stichting BlijeGift uit Krimpen aan de Lek kinderen helpen die door armoede hun verjaardag niet kunnen vieren.


Als je jarig bent een cadeau krijgen en trakteren op school. Je zou denken dat dit voor alle kinderen in Nederland normaal is. Toch hoort Annette Koopman regelmatig van cliënten van BlijeGift dat ze geen geld hebben om de verjaardag van hun kind te vieren. “Dat is in- en intriest, vooral voor de kinderen natuurlijk. Die zeggen dan dat ze ziek zijn, om maar niet naar school te hoeven.”

Om iets voor deze kinderen te betekenen ontstond het idee om een speelgoedbank op te zetten. Mede omdat de BlijeGift regelmatig grote hoeveelheden nieuw speelgoed krijgt aangeboden. “Dat gaan we nu letterlijk uitdelen”, vertelt vrijwilliger Dewi-Jill van den Heuvel. “We houden op een kalender bij wanneer de kinderen van onze cliënten jarig zijn. Als het zover is, nodigen we hen hier uit om iets leuks uit te komen zoeken. Ellen de Heer zorgt voor een traktatie die mee naar huis kan om uit te delen in de klas.”

Overweldigd
De speelgoedbank zit in de loods van BlijeGift en bestaat uit kleurrijke ‘huisjes’ die twee vrijwilligers in de zomer in elkaar hebben getimmerd. In elk huisje is per categorie (jongens, meisjes, leeftijden) speelgoed te vinden. Annette verwacht dat kinderen overweldigd zijn als ze iets mogen uitzoeken. “Ik zie die pretoogjes al voor me”, glimlacht ze. “Dit is natuurlijk een paradijs voor ze. Wel denk ik dat ze wat afwachtend zullen reageren, omdat ze niet het idee hebben dat het mag.”

BlijeGift huurt voor 1 euro per maand een loods aan de Middelland. Die is van Arthur Bouw, zelf ook nauw betrokken bij het werk van de stichting. Annette is er dolblij mee. Ze wijst naar de ruim drieduizend nieuwe winterjassen die de stichting vorig jaar kreeg aangeboden. “Die hadden we zonder deze ruimte nooit aan kunnen nemen.”

Schoenenbonnen
Verreweg het meeste tijd steekt Annette in het aanschrijven van bedrijven en fondsen, om geld en gratis goederen te verkrijgen. Dat lukt haar aardig. Zo kocht zij onlangs van donaties voor 7.500 euro aan schoenenbonnen bij Scapino. “Daarmee kunnen onze cliënten voor 50 euro een paar schoenen halen voor hun kinderen. Als dank kregen we van Scapino nieuwe kleding gedoneerd.”

Ze is dankbaar voor de inzet van alle vrijwilligers en de donaties die binnenkomen van bedrijven, stichtingen en particulieren. Ook de gemeente Krimpenerwaard steunt BlijeGift jaarlijks met een subsidiebedrag van 10.000 euro. “Wij zijn afhankelijk van al die donaties, want zonder die steun is het onmogelijk om BlijeGift draaiende te houden.”

Levensmiddelenbonnen
Het meeste geld is de stichting kwijt aan de maandelijkse levensmiddelenbonnen. “Onze cliënten zijn mensen die net niet voor een voedselpakket van de voedselbank in aanmerking komen. Met zo’n bon kunnen zij zelf hun boodschappen halen.”

Zo’n 165 huishoudens (400 mensen) maken gebruik van de diensten van BlijeGift. Die komen volgens Dewi-Jill vooral uit de gemeente Krimpenerwaard, “maar ook steeds meer mensen uit Krimpen, Capelle en Rotterdam-Zuid kloppen bij ons aan voor hulp. Door de coronacrisis is het aantal cliënten de laatste tijd flink gestegen. Vooral zzp’ers hebben het momenteel erg moeilijk.”

Wie zich wil aanmelden voor steun van de BlijeGift, kan dat doen via geregistreerde hulpverleners en het maatschappelijk werk. 

www.blijegift.nl

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier