• Het fraaie woonhuis aan de Schoolstraat 5 in Lekkerkerk.
• Het fraaie woonhuis aan de Schoolstraat 5 in Lekkerkerk. Foto: aangeleverd

Maartje van Limborgh-penning voor bewoner woning Lekkerkerkse Schoolstraat

Algemeen 507 keer gelezen

LEKKERKERK • Netty van Tiel-Schippers krijgt woensdag 11 november de 10e Maartje van Limborgh-penning uitgereikt. Ze ontvangt de onderscheiding van de historische vereniging ‘Lekkerkerk door de Tijd’ als blijk van waardering voor de inspanningen die haar in 2014 overleden man Johan van Tiel deed om hun woonhuis aan de Schoolstraat 5 in stand te houden.

Van Tiel was in 1980, ten tijde van de beruchte gif-affaire in Lekkerkerk, in staat om door middel van woningruil het woonhuis in Lekkerkerk te huren van de gemeente Lekkerkerk. Het pand bevond zich op dat moment in een erbarmelijke staat en stond zelfs op de nominatie om gesloopt te worden. In 1997 kon hij het woonhuis van de gemeente Nederlek kopen, waarna een grondige restauratie volgde. 

Verval
De huidige fraaie staat en beeldbepalend karakter van het woonhuis kunnen volgens bestuurslid Adri van Vliet van de historische vereniging volledig aan de inspanningen van Johan van Tiel worden toegeschreven. “Helaas overleed hij in 2014, maar voor zijn echtgenote is dit een postume blijk van waardering voor zijn inspanningen, waardoor verval en verdwijning van historisch erfgoed is voorkomen.”

Het woonhuis werd omstreeks 1902 gebouwd door architect A. Dirkzwager, die eerder - in 1899 - ook de plannen voor de Nienhuijs-Luijtenschool vervaardigde, beter bekend als de Fröbelschool. In de gevel van de woning zijn verschillende fraaie ornamenten te zien, ontleend aan het touwslagersbedrijf van de familie Tom, de oorspronkelijke opdrachtgevers en bewoners van het pand. 

in dezelfde tijd kampte de Vereniging Het Groene Kruis te Lekkerkerk met huisvestingsproblemen, vanwege de slechte toestand van het magazijn in de kerktoren. Het woonhuis aan de Schoolweg, eerder bewoond door wijlen de weduwe Tom, werd zeer geschikt bevonden om aan de huisvestingsproblemen tegemoet te komen.

In 1903 kocht Dirk Luijten, directeur van N.V. Luijten, de woning voor een bedrag van 3.200 guldens. Uit piëteit jegens zijn overleden vrouw, die eerder al de wens had geuit ‘om iets ten nutte van de mensheid te kunnen doen’, schonk hij de woning aan de afdeling Lekkerkerk van Het Groene Kruis, die de schenking in dank aanvaarde. Een marmeren gedenksteen met het opschrift: Hulde aan de nagedachtenis van mevrouw Dirkje-Luijten geb. Dirkzwager. Lekkerkerk 17-7-1903, die zich in de entree van het woonhuis bevindt, herinnert aan deze schenking.

Huisarts
Het gebouw bleef tot 1931 in gebruik bij Het Groene Kruis. De schenker D. Luijten bedong echter dat het niet bij zijn leven verkocht mocht worden en werd vervolgens als woonhuis verhuurd. In 1949 stelde de toenmalige huisarts Hoogenboezem voor het pand tot kraaminrichting en huisvesting voor een kraamverzorgster in te richten. De gemeente ging hier, vanwege de heersende woningschaarste, niet mee akkoord en werd het pand aan de gemeente verkocht, die het op haar beurt verhuurde.

Een bescheiden tegeltableau in de vorm van een ‘groen kruis’, dat in de gevel is aangebracht herinnert nog aan de toenmalige functie van ‘kruisgebouw’.

 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden