• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie.
• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie. Foto: Verstoep Bouwkundigen

Aanbouw De Waag: ‘zorgvuldig en afgewogen proces’

Algemeen 480 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het vergunnen van de glazen aanbouw aan Eethuys De Waag in Schoonhoven is het resultaat van een ‘zorgvuldig en afgewogen proces, waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan’.

“Dat heeft niets met achterkamertjes of iets dergelijks te maken. Het staat bezwaarmakers vrij protest aan te tekenen”, reageerde wethouder Leon de Wit dinsdagavond in de commissievergadering wat verbolgen op de kritiek van omwonenden en de historische vereniging op de uitbreidingsplannen van de uitbaters van De Waag.

De Wit nader verklarend: “Dit is een reguliere omgevingsvergunning, wat een bevoegdheid is van het college. Bezwaar en beroep aantekenen kan binnen de gestelde periode.”

Zuinig
De wethouder wenste te benadrukken niet alleen naar de belangen van de Waag-ondernemer te hebben gekeken. “Het Rijksmonument is eigendom van de gemeente en is dus van ons allemaal. We hebben dan ook naar alle belangen gekeken en daarin deze keuze gemaakt. Sommigen vinden het niks, zoals vanavond duidelijk is geworden, anderen zijn enthousiaster en vinden dat de gekozen oplossing wel passend is. We zijn zuinig op onze monumenten, maar dat betekent niet dat we alle aanvragen per definitie afwijzen.”

Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is geïnformeerd, volgens De Wit: “Zij lieten weten dat bij een dergelijke ‘relatief kleine aanpassing’ er geen advies nodig is. Al met al heeft de hele procedure om tot het afgeven van de vergunning te komen ruim een jaar geduurd. Hierbij is het zes keer in de commissie ruimtelijke kwaliteit geweest. Kom bij mij dus niet aan met termen als ‘misleidend, leugens en dat we de uitbater matsen’.”

Verminking
Woorden van die strekking werden gebezigd door enkele insprekers. Een omwonende liet bijvoorbeeld weten vooraf niet geïnformeerd te zijn en zich overvallen te voelen door het plan. De ‘permanente verminking’ van De Waag baart hem vooral in de winter zorgen: “Staat er dan een verlichte gele bak voor ons raam? Ja, ik weet dat men meer reuring in de binnenstad wil, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Ook een andere omwonende baalde van dit vooruitzicht: “Nu wordt het terras na het zomerseizoen weggehaald, maar straks zitten we het hele jaar door in de herrie en kijken ze bij ons binnen. Daarnaast: welke toerist maakt er straks nog een foto van De Waag? Dat ziet er toch niet meer uit?”

Ook Jeroen Patijn was namens de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS) niet mals in zijn kritiek: “Dit is onaanvaardbaar. Ik snap niet dat het college hiervoor toestemming geeft.”

Serre
De familie Brand van Eethuis de Waag had al langer de wens om hun zaak uit te breiden. Dit vanwege de geringe ruimte binnen. Het heeft daartoe plannen voor een glazen serre aan het pand laten uitwerken.

Op verzoek van Pro Krimpenerwaard stond de aanbouw dinsdagavond op de agenda van de commissievergadering. Het was echter geen bespreekpunt, ook niet nadat fractievoorzitter Ad Struijs dat er nog van probeerde te maken. Hij kan dat eventueel via de agendacommissie alsnog regelen, waarbij eventuele bezwaarmakers ondertussen de gebruikelijke beroep- en bezwaarprocedure voor een omgevingsvergunning kunnen volgen.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie.
Afbeelding
• Impressie van De Waag in de nieuwe situatie.
• Eethuis De Waag.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden