• Eethuis De Waag in de huidige situatie.
• Eethuis De Waag in de huidige situatie.

Verzet tegen ‘glazen doos’ voor De Waag

Algemeen 2.448 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Eethuis de Waag op de Dam in Schoonhoven wil uitbreiden. Maar niet iedereen is enthousiast over de glazen serre die de exploitant wil plaatsen pal voor het eeuwenoude pand.

Jeroen Patijn, voorzitter van de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS), is dit voorjaar geïnformeerd over het uitbreidingsplan. “Voor ons was al vrij snel duidelijk dat we dit plan niet konden ondersteunen. De uitbreiding zou het aangezicht van De Waag verpesten.” 

Groot was bij hem de verbazing toen hij onlangs in de krant moest lezen dat de gemeente toch een vergunning heeft verleend. “Het originele plan is in al die maanden ook niet aangepast.”

Architect
Patijn benadrukt dat de HVS niet per definitie tegen aanpassingen van monumenten is. “Alleen gaat het hier om een beeldbepalend gebouw. Als je daar iets aan wilt toevoegen, moet je een architect van formaat vragen om iets te verzinnen waar we allemaal versteld van staan. Ja, dat kost geld. Wat er nu ligt, slaat de plank behoorlijk mis. ”

Dat de serre geen schade veroorzaakt aan het pand en op elk moment verwijderd kan worden, maakt voor Patijn niets uit. “Als dit bouwwerk er eenmaal staat, staat het er voor de komende 20, 30 of 40 jaar.” Dat omwonenden van De Waag nooit zijn geïnformeerd noemt hij verbazingwekkend. “Ik verwacht ook wel dat de raad z’n vraagtekens zal zetten bij de hele procedure.”

Pro Krimpenerwaard
Op verzoek van Pro Krimpenerwaard staat het plan vanavond (dinsdag) op de agenda van de commissievergadering.

Fractievoorzitter Ad Struijs is kritisch. “Wij begrijpen de wens van de uitbater voor meer restaurantruimte, maar moet een rijksmonument daaraan ondergeschikt worden gemaakt?” Dat het college al een vergunning heeft verstrekt, onder meer met het argument dat de uitbater financiële schade leidt door de corona-uitbraak, vindt Struijs ongeloofwaardig. “Deze aanvraag is van voor de coronacrisis. Nu wordt het er door het college als argument bij gesleept.”

Zilveras
Marcus Brand van Eethuis de Waag heeft al langer de wens om zijn zaak uit te breiden. Dit vanwege de kleine ruimte die het gebouw binnen te bieden heeft. De uitbreiding past bovendien in de ontwikkeling van de ‘Zilveras’. Die moet ervoor zorgen dat de Oude Haven en omgeving een belangrijke ontmoetingsplek blijft voor zowel bewoners als bezoekers van Schoonhoven.

Brand: “Wij hebben in februari het bestuur van de Historische Vereniging Schoonhoven uitgenodigd om de plannen te presenteren. Een deel van het bestuur zag er wel iets in, een ander deel - onder wie de heer Patijn - niet. Van deze bijeenkomst is een verslag gemaakt. Die is bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning naar de gemeente gegaan.” 

Niet aangetast
Brand wijst erop dat de serre los van het pand wordt geplaatst. “Het monument wordt dus niet aangetast. De kap blijft door middel van een glazen plafond zichtbaar. De serre zelf is van glas met dunne stalen profielen. Deze worden met mooi weer open geschoven, dus je ziet bijna niets. Nu staan er glazen schotten met parasols, dus deze oplossing is mooier dan de huidige.”

Hij bestrijdt dat het plan niet is veranderd sinds februari. “Het plan is meerdere malen, in overleg met de commissie ruimtelijke kwaliteit, aangepast en uiteindelijk zo ingediend.”

Schilderijen 
Bram Herens is duidelijk als hem naar zijn mening wordt gevraagd. “Een slecht plan”, zegt de beeldend kunstenaar kort en krachtig. “Van de 5.600 gebouwen en woningen die hier in Schoonhoven staan zijn er 140 een monument. Vijf daarvan zijn beeldbepalend: de Grote Kerk, het Stadhuis, de Veerpoort, de Watertoren en het Waaggebouw. Daar moet je gewoon vanaf blijven.”

Herens maakt elke week één à twee schilderijtjes van Schoonhoven. Ook De Waag zet hij regelmatig op het doek, “maar dat doe ik niet meer als er zo’n glazen doos voor staat. Daarmee haal je het gebouw volledig uit zijn context.” 

Hij vreest dat, wanneer de serre er staat, meer monumenten in de stad een ‘aanpassing’ zullen krijgen. “Straks heb je een glazen entree voor de Veerpoort. Ik moet er niet aan denken!”

Floris Bakker

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 15 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 17 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden