Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Slager Martin Meijer en Simone van Risp van Het Wildhuys.
• Slager Martin Meijer en Simone van Risp van Het Wildhuys. (Foto: studio scherp & bewogen)

Wildrookworst uit Krimpenerwaard valt in de prijzen

  •   keer gelezen

BERKENWOUDE • De wildrookworst van Het Wildhuys uit Berkenwoude is tijdens de landelijke slagerswedstrijd ‘Arnhem Rookworststad’ in de prijzen gevallen.


De worst, gemaakt van wilde gans uit de Krimpenerwaard, won een gouden beker in de categorie ‘specialiteit’. “Naast onder andere de cum laude boerenkazen uit de regio hebben we er nu dus een bekroond en ultiem streekproduct bij”, vertelt Bram van Risp van Het Wildhuys trots.

De wildrookworst is ontstaan uit een samenwerking met Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk. “Natuurlijk maken we de rookworst niet zelf, want dat is écht een ambacht”, zegt Simone van Risp. “We zijn apentrots op de rookworst, maar minstens even trots op de samenwerking. Zo kunnen we wilde gans uit de Krimpenerwaard op het menu krijgen en op een echt duurzame manier benutten: lokaal geoogst uit de vrije natuur en lokaal en ambachtelijk verwerkt.”

Schade
De ganzen die de slager verwerkt in de wildrookworst zijn geschoten omdat ze schade aanrichten aan het grasland in de Krimpenerwaard. Bram van Risp: “Wij vinden dat je er voor moet zorgen dat dit afschot een goede bestemming krijgt en op een duurzame manier wordt benut. Een deel van de wilde ganzen komt uit ons eigen jachtgebied in Bergambacht, maar daarnaast betrekken we ze ook van jachtcombinaties uit de directe omgeving. Alleen lokaal wild dus, uit de Krimpenerwaard.”

‘Arnhem Rookworststad’ is een jaarlijkse slagerswedstrijd. Nederlandse slagers maken in een onderlinge strijd uit wie de beste rookworst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, houdt verband met de oorsprong van de rookworst. Die zou vroeger het beste met Gelderse varkens kunnen worden gemaakt. 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier