Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Eerder zijn de zieke essen in het Loetbos gekapt.&nbsp;</p>

• Eerder zijn de zieke essen in het Loetbos gekapt. 

(Foto: Staatsbosbeheer)

Start kap zieke essen in Krimpenerhout

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Staatsbosbeheer gaat vanaf vrijdag een groot aantal zieke essen kappen in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. 


Zo’n 95 procent van de essen hebben een schimmelziekte. Ze worden niet meer beter en kunnen makkelijk omvallen als ze aangetast en verzwakt zijn. Met het weghalen van de bomen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken.

Den Boer Groen Projecten uit Krimpen aan de IJssel gaat de werkzaamheden uitvoeren. Die duren tot maart 2021. Voorafgaand aan de kap gaan boswachters het gebied in om de bosvakken te controleren op de aanwezigheid van nesten en bijzondere flora. Essen die behouden dienen te blijven, worden blauw gestipt.

Beplantingsplan
Over een jaar, eind 2021, worden nieuwe bomen geplant. Er komt een grotere variatie boomsoorten terug, zodat het bos minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Een aantal soorten die terugkomen zijn de zwarte els, zachte berk, gewone beuk, grauwe abeel, wilde appel en diverse wilgen- en populierensoorten. Het beplantingsplan bestaat uit 35 soorten bomen en struiken.

De Krimpenerhout blijft toegankelijk tijdens de werkzaamheden, maar paden langs bosvakken waar gewerkt wordt worden tijdelijk afgesloten. Om bezoekers te informeren over de werkzaamheden, komen er informatiepanelen te staan. Vanwege het coronavirus en de strenge maatregelen is het voor Staatsbosbeheer niet mogelijk om informatieavonden te houden.

Wie vragen heeft over de werkzaamheden, kan mailen naar boswachter Cees Kool: c.kool@staatsbosbeheer.nl. Er is tevens een animatie over essentaksterfte te bekijken via de website van Staatsbosbeheer. 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5