Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Wim Zijderveld met zijn vrouw Ellie.
• Wim Zijderveld met zijn vrouw Ellie. (Foto: Jan Timmer)

Biljartjubileum in Lekkerkerk met een gouden randje

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Biljarter Wim Zijderveld is niet alleen al vijftig jaar lid van de Lekkerkerkse biljartvereniging De Amstelbron, de in Nieuw-Lekkerland woonachtige keuspecialist behoort met zijn 79 jaar ook nog altijd tot de beste spelers van zijn club.


Onlangs werd Zijderveld gehuldigd door De Amstelbron en de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Het leverde hem een mooi beeldje, een oorkonde en een dinerbon op. Voor Wim's vrouw Ellie waren er bloemen. De jubilaris was zeer onder de indruk van de huldeblijken. "En ook verrast", voegt hij er aan toe. "Ik had eerlijk gezegd wél verwacht dat er iets speciaals zou gebeuren rondom mijn clubjubileum, maar was min of meer ingesteld op een week later. Ik had zelfs al een dankwoord geschreven. Dat papiertje ligt nu nog thuis!'

Linoleum
Volgens de clubannalen van De Amstelbron werd Wim Zijderveld in 1970 lid. Biljarten deed ie al veel langer. "Ik kreeg het er thuis met de paplepel ingegoten", vertelt hij. "In de woonkamer hadden we linoleum liggen. Dat gebruikte ik als 'biljartlaken' waarop ik met een losse traproede en knikkers probeerde mijn caramboles te maken. Op mijn 13e ging ik op een echte tafel spelen; in De School met de Klok op Kinderdijk om vervolgens lid te worden van een vereniging die in Café van Vliet actief was. 

Door een besturentoernooi kwam ik 'aan de overkant' terecht, in Café Schoonzicht te Lekkerkerk. Dat was in 1965. Vervolgens sloot ik me aan bij De Amstelbron, dat in Café 't Veerhuys speelde. En daar zit ik nog steeds. Elke maandag vaar ik met het pontje over naar Lekkerkerk. In vroeger dagen gebeurde dat op meerdere dagen in de week. Biljarten is mijn passie, hè. Daarnaast heb ik altijd met plezier gevoetbald. Bij De Zwerver, waar ik jaren in het eerste elftal heb gespeeld. Op mijn 49e ben ik gestopt. In die fase van mijn sportleven zaalvoetbalde ik alleen nog."

Titels
Als biljarter schreef Wim Zijderveld talloze titels op zijn naam in zowel het libre als bandstoten. Zijn mooiste prijs: het Nederlands Kampioenschap Libre in 1991. Ook het zilver tijdens het NK Bandstoten was een prestatie om met trots op terug te kijken. Daarnaast mocht hij zich liefst 45 keer laten feliciteren als kampioen van het district, staan er 30 gewestelijke titels achter zijn naam en geldt hij binnen zijn biljartvereniging als één van de sterkste spelers.

Wim Zijderveld is vast van plan om die status nog een tijdje vast te houden. "Het gaat me nog goed af", grijnst hij. "Ik heb weliswaar niet meer het niveau uit mijn glorietijd, maar ik ben een volhouder en ga, zolang mijn gezondheid het toelaat, lekker door. In de eerste maanden van de coronacrisis zat ik thuis. Bloedchagrijnig werd ik er van. Man, man wat miste ik die maandagavond. Leven zonder biljarten is voor mij ondenkbaar. Zo is het en niet anders."

Jan Timmer

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier