• Boa's bezig met hun werk in Rotterdam.
• Boa's bezig met hun werk in Rotterdam. Foto: 123RF/stockfoto

Krimpen wil uitbreiding van aantal boa's

Algemeen 1.770 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel wil het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) flink uitbreiden om de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente te vergroten. Dat blijkt uit een evaluatie die in opdracht van het college is uitgevoerd.

De uitbreiding is zeer gewenst, want met de huidige formatieomvang blijkt het lastig een 'adequate handhaving' op poten te zetten in het dorp. De drie Krimpense handhavers hebben het druk. Door het grote aantal taken en de handhaving van de Covid-19 verordening maken zij structureel teveel uren.

Nu er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nieuwe regels zijn opgenomen, zoals een verbod op lachgas en alcohol in de buitenruimte, wordt er aan de boa's misschien wel meer gevraagd dan ze aan kunnen. "Het is alsof je onder een vergiet staat en probeert met al je vingers de gaatjes dicht te houden", zo omschreef handhaver Xander Leijnse donderdagavond tijdens de commissievergadering zijn werk.

Goedkoper
Als de gemeente kiest voor de landelijke norm die wordt gehanteerd voor wijkagenten (één op 5000 inwoners) zou dat voor Krimpen aan den IJssel een geleidelijke uitbreiding betekenen met nog eens drie fte's. De handhavers zouden allemaal in dienst moeten komen van de gemeente, zo staat in de evaluatie. Dat is niet alleen goedkoper (de huidige boa's worden via detachering ingehuurd, red.), maar zorgt er tevens voor dat er een echt Krimpens handhavingsteam ontstaat.

De commissieleden hadden behoorlijk wat vragen. Zo noemde Saskia Oudshoorn (Stem van Krimpen) de uitbreiding 'ingrijpend' en wilde zij weten of er ook een speciale jeugdboa gaat komen. Dit omdat de boa's meer dan de helft van hun tijd bezig zijn met jeugd in het dorp. Bij Mark van der Meulen (VVD) leeft de angst dat de politie Krimpen links laat liggen als er zoveel boa's bijkomen. Dat gaat volgens de wijkagent niet gebeuren. "Als het nodig is, staat hier in no time een heel peloton politieagenten."

Verdachte
Krimpen overweegt om bij de handhaving over te stappen van een strafrechtelijke naar een bestuursrechtelijke aanpak. "Nu worden bijna alle overtredingen strafrechtelijk afgedaan", legde Wilco Mastenbroek, coördinator integrale veiligheid bij de gemeente, uit. "Dat betekent dat een overtreder meteen als verdachte wordt aangemerkt. Je zult met absolute bewijsvoering moeten komen. Een bijgeplaatste vuilniszak levert je als boa drie uur werk op terwijl je met bestuurlijke handhaving binnen een half uur weer op straat loopt."

Volgens burgemeester Martijn Vroom is bestuursrechtelijke handhaving in veel gevallen een beter instrument. Hij gaf een voorbeeld van een drugsvondst die onlangs werd gedaan in een huis in Krimpen. "De drugs waren van een jongen die nog bij zijn moeder woonde. De moeder hing een torenhoge boete boven het hoofd. In plaats van die boete op te leggen, hebben we die jongen gedwongen om hulp te zoeken. Dat is gebeurd en hij is nu weer op het rechte pad."

De raad zal zich tijdens de behandeling van de kadernota opnieuw buigen over een uitbreiding van het aantal boa's.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden