Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Johan Bulle met een foto van de winkel in de beginjaren.</p>

• Johan Bulle met een foto van de winkel in de beginjaren.

(Foto: Jan Timmer)

Bulle’s Mannenmode stopt na 85 jaar: ‘Het is goed zo’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Johan Bulle speelde al een aantal jaren met het plan om te stoppen als ondernemer. Nu -op 70-jarige leeftijd- voegt hij de daad bij het woord. Bulle’s Mannenmode in Schoonhoven houdt er mee op.


De gevel aan de buitenzijde van Haven 74 laat niets aan duidelijkheid te wensen over. ‘Opheffingsuitverkoop’ staat er in grote letters op.

“Op het laatst aan het eind van dit jaar willen we de winkel leeg hebben”, vertelt Johan Bulle. “Dan houdt het na bijna 85 jaar op. Of ik er verdriet van heb? Nee hoor. Ik heb het besluit drie jaar geleden al genomen, dan slijten de emoties, hè? Overigens stond ik al eerder op het punt om er mee te stoppen. Dat bleek destijds echter niet haalbaar.”

Bijzonder verhaal
Johan Bulle’s vader Frits begon in 1936 in Schoonhoven voor zichzelf. “Dat is een bijzonder verhaal”, zegt Johan Bulle. “Pa was afkomstig uit een groot gezin in Hoogezand-Sappemeer, in de Groningse veenkoloniën. Er was in die contreien amper werk te vinden in de crisistijd, dus moest hij maar in ‘Holland’ proberen aan de kost te komen. Zo kwam hij in Schoonhoven terecht, waar hij een manufacturenwinkel begon.”

Zijn zus Fien trok met hem mee. Johan Bulle: “In de jaren vijftig besloot mijn vader tot uitbreiding van de zaak en in de jaren zeventig veranderde het assortiment. Mode werd een steeds belangrijker item voor de consument, dus werd gestart met heren- en damesmode.”

Johan Bulle kwam zelf op zijn twintigste in de zaak. “Ik heb eerst de school voor detailhandel afgerond, een aantal specifieke vakcursussen gevolgd en bij een andere winkel gewerkt.”

Switch
In 1993 besloot Bulle opnieuw een assortimentsswitch te maken. “We gingen verder met alléén mannenmode. Daar waren verschillende goede redenen voor. In de eerste plaats zag je in die jaren heel veel damesmodezaken en lingeriewinkels ontstaan. De concurrentie nam daarmee navenant toe. Ik had zelf altijd iets met mannenmode willen doen en achtte nu de tijd rijp om de daad bij het woord te voegen. Mijn ouders waren inmiddels uit het bedrijf en mijn vrouw was enthousiast om met Bulle’s Mannenmode te beginnen. Zo pasten alle puzzelstukjes in elkaar.”

Gemis
Ze besloten te gaan voor een winkel met betaalbare kwaliteit en vriendelijke, persoonlijke service. Johan Bulle: “Het werd een succes. Niet in de laatste plaats door mijn vrouw. Ze was een geweldige verkoopster en adviseerde de klanten perfect. Verdrietig genoeg is ze me negen jaar geleden ontvallen. Het gemis is er nog steeds.”

Pensioen
Nu, na 25 jaar Bulle’s Mannenmode komt er een eind aan het Schoonhovense familiebedrijf. “Nog een paar maanden en het zit er op”, stelt Johan Bulle vast. “Voor de klanten is dat wel even slikken. Ze waren blij met ons en wij met hen. Voor mij begint op 70-jarige leeftijd mijn ‘pensioen’.”

Hij verheugt zich op die vrijheid. “Voorheen was ik toch zeven dagen per week met de winkel bezig. Ik vond het een mooi vak. Veelzijdig ook. Inkoop, verkoop, boekhouding, reclame, je medewerkers; deze vorm van ondernemen had zoveel verschillende kanten. Ik krijg er straks vrije tijd voor terug.”

Hobby’s
Dat hij zich gaat vervelen is uitgesloten: “Ik heb zeven kleinkinderen waar ik straks meer van kan gaan genieten. Daarnaast klus ik graag en zal ik me ongetwijfeld op mijn hobby’s als klaverjassen, biljarten en jeu de boules gaan storten. En vergeet de caravan niet. In het verleden kon ik op z’n hoogst veertien dagen weg, straks heb ik de tijd aan mezelf. Het is goed zo.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5