Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:
ingezonden mededeling

Verkoop nieuwe auto's daalt

  •   keer gelezen

De autobranche is hard geraakt in 2020 door de coronacrisis. De omzet lag in het eerste kwartaal van dit jaar 1,8 procent lager dan in 2019. Het ondernemersvertrouwen ging daarnaast sterk achteruit in het tweede kwartaal, toen de branche een omzetdaling zag van 62 procent. 

Weinig vertrouwen in economie

In de Verenigde Staten zakte de verkoop van nieuwe auto's met ruim 25 procent in. Eén op de drie inwoners gaf aan het niet aan te durven om een nieuwe auto te kopen vanwege de economische onzekerheid. Ford is een van de grootste autoverkopers van Amerika en heeft hier een oplossing voor verzonnen. Klanten die met een lening een model uit 2019, 2020 of 2021 kopen of leasen, mogen de auto een jaar na aankoop weer inleveren. Hier zitten uiteraard wel wat haken en ogen aan. Een van de voorwaarden is dat wie de auto inlevert, het verschil tussen de dagprijs en de aanschafprijs moet betalen. Volgens Ford trekken ze van dat restbedrag 15.000 dollar af. Ook in Nederland is er een vergelijkbare actie opgetuigd door Kia.


Meer zekerheid door actie

Kia Nederland biedt de mogelijkheid om het leasecontract gratis te beëindigen wanneer mensen hun baan verliezen en hierdoor in de financiële problemen komen. Dit idee is tijdens de coronacrisis ontstaan en nog altijd mogelijk. Kia hoopt hiermee meer zekerheid te bieden aan klanten nu het voor iedereen een onzekere tijd is. Normaal moet men namelijk een boete betalen om tussentijds van het leasecontract af te komen. Als een klant ontslagen is, laat Kia de boete varen. 

De leaserijder moet wel bewijzen aandragen en aantonen dat het om een gedwongen ontslag gaat. Daarnaast moet er een inkomenstoets overlegd worden. De afgelopen periode is er nog geen gebruik gemaakt van de oplossing. Het Nibud waarschuwt consumenten voor de financiële gevolgen wanneer men bijvoorbeeld na de periode van een jaar wordt ontslagen. Dan kan men geen aanspraak meer maken op de regeling.

Tweedehands automarkt wel goed

Nieuwe modellen verlaten nauwelijks de showroom, maar tweedehands auto's wisselen wel veel van eigenaar. Occasions worden namelijk steeds betrouwbaarder volgens R.F. de Wit Auto's in Krimpen aan de Lek. Zeker de nieuwe modellen, al is je autoverzekering vergelijken altijd handig bij aanschaf van een andere auto. In de maand juni is zelfs een record gebroken, toen maar liefst 126.481 occasions van eigenaar wisselden. Het gaat hierbij enkel om de occasions verkocht door Nederlandse autobedrijven. In totaal werden er in de eerste helft van 2020 664.000 occasions verkocht. 

Het onderzoeksbedrijf Autobiz levert wereldwijd data over de occasionmarkt en gaf aan dat het aantal beschikbare occasions de laatste maanden is afgenomen. Dit komt aan de ene kant doordat er meer gebruikte auto's worden gekocht. Ook komt er minder aanbod bij. Op dit moment houden dealers dus voornamelijk met de verkoop van occasions de broek op. Of acties zoals die van Ford potentiële autokopers op andere gedachten kunnen brengen, is dus maar zeer de vraag.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5