Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Er is minder geld voor huishoudelijke hulp.
• Er is minder geld voor huishoudelijke hulp. (Foto: Alexander Raths)

Krimpen verzet zich tegen verschuiving zorggelden

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel is één van de 65 gemeenten die een resolutie indient tegen de verschuiving van zorggelden naar grote gemeenten. Voor Krimpen betekent deze verschuiven een bedrag van 33,35 euro minder per inwoner. 


Wethouder Wubbo Tempel: “Voor onze gemeente zou deze herverdeling een grote financiële tegenvaller zijn, terwijl we nu al onvoldoende geld van het Rijk krijgen om de Jeugdzorg en Wmo taken uit te voeren.”

Hier bovenop komt nog het effect van de door het Rijk ingevoerde eigen bijdrage systematiek (abonnementstarief) voor de Wmo. De bijdrage voor de hogere inkomenscategorieën is hierdoor fors verlaagd. Dit heeft er toe geleid dat het aantal aanvragen voor Wmo voorzieningen sterk is toegenomen. Het Rijk heeft tot op heden geen enkele vorm van compensatie gegeven voor deze wijziging.

Beroering
In veel kleine en middelgrote gemeenten in Nederland is beroering ontstaan over een voornemen van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om de gelden voor de Jeugdzorg en Wmo anders te verdelen. Dat geldt ook voor Krimpen aan den IJssel.

Het gevolg van dat voornemen is namelijk dat de gemeente fors minder geld krijgt voor de jeugdzorg en Wmo-taken, zoals bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp en hulpmiddelen als een rolstoel of scootmobiel.

Het initiatief voor de resolutie is genomen door wethouder Jelle Beemsterboer van de gemeente Schagen. Over de resolutie wordt op 25 september gestemd op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5