• Er is minder geld voor huishoudelijke hulp.
• Er is minder geld voor huishoudelijke hulp. Foto: Alexander Raths

Krimpen verzet zich tegen verschuiving zorggelden

Algemeen 390 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel is één van de 65 gemeenten die een resolutie indient tegen de verschuiving van zorggelden naar grote gemeenten. Voor Krimpen betekent deze verschuiven een bedrag van 33,35 euro minder per inwoner. 

Wethouder Wubbo Tempel: “Voor onze gemeente zou deze herverdeling een grote financiële tegenvaller zijn, terwijl we nu al onvoldoende geld van het Rijk krijgen om de Jeugdzorg en Wmo taken uit te voeren.”

Hier bovenop komt nog het effect van de door het Rijk ingevoerde eigen bijdrage systematiek (abonnementstarief) voor de Wmo. De bijdrage voor de hogere inkomenscategorieën is hierdoor fors verlaagd. Dit heeft er toe geleid dat het aantal aanvragen voor Wmo voorzieningen sterk is toegenomen. Het Rijk heeft tot op heden geen enkele vorm van compensatie gegeven voor deze wijziging.

Beroering
In veel kleine en middelgrote gemeenten in Nederland is beroering ontstaan over een voornemen van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken om de gelden voor de Jeugdzorg en Wmo anders te verdelen. Dat geldt ook voor Krimpen aan den IJssel.

Het gevolg van dat voornemen is namelijk dat de gemeente fors minder geld krijgt voor de jeugdzorg en Wmo-taken, zoals bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp en hulpmiddelen als een rolstoel of scootmobiel.

Het initiatief voor de resolutie is genomen door wethouder Jelle Beemsterboer van de gemeente Schagen. Over de resolutie wordt op 25 september gestemd op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden