Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

PvdA en GroenLinks: ‘Geen energieprojecten zonder mede-eigenaarschap van inwoners’

  •   keer gelezen

REGIO • De lokale PvdA- en GroenLinks-afdelingen in de vijf gemeenten van Midden-Holland willen dat inwoners mede-eigenaar kunnen worden van toekomstige energieprojecten. Een voorstel van deze strekking dienen zij in tijdens de bespreking van de concept-Regionale Energie Strategie (RES).


Energiebedrijven azen op locaties binnen Midden-Holland waar zonneparken of windmolens gebouwd kunnen worden, stelt Sandro Kovacic: “De gezamenlijke PvdA- en GroenLinks-afdelingen, waaronder PvdA Krimpenerwaard, willen dat de gemeenteraden op tijd -voor 1 juli 2021- een lokaal beleidskader vaststellen. Hierin moeten  eisen worden gesteld aan het ontwikkelen van toekomstige energieprojecten. Doel is dat bijvoorbeeld een zonnepark of windmolen voor minimaal de helft in eigendom komt van lokale inwoners voordat het gebouwd wordt."

Als gemeenten hiermee te laat beginnen, dan zullen energiebedrijven wind- en zonneparken aanleggen zonder dat de inwoners daarvan meeprofiteren, verwacht Sandro Kovacic.

Energiearmoede
De regio-afdelingen van de PvdA en GroenLinks willen dat het voor alle inwoners mogelijk wordt om financieel deel te nemen aan wind- en zonneprojecten en mee te delen in de opbrengst daarvan: “Hiervoor zijn speciale (subsidie) regelingen nodig voor mensen met lagere inkomens, zodat ook zij mee kunnen doen en energiearmoede voorkomen wordt.”

Midden-Holland telt volgens Sandro Kovacic nu acht energiecoöperaties, waarin ongeveer duizend inwoners betrokken zijn bij energieprojecten: “De energiecoöperaties hebben gedurende de ontwikkeling van de concept-RES veelvuldig gepleit dat lokaal eigenaarschap moet worden vastgelegd in lokale beleidskaders om te voorkomen dat de grote commerciële spelers met de winst gaan strijken. Uit de zienswijzen die de vijf gemeenten hebben ingediend op de voorlopige concept-RES kwam ook naar voren dat het lokaal eigenaarschap te weinig aandacht heeft gekregen.”

De concept-Regionale Energie Strategie is een document waarin de regio beschrijft welke energiedoelstellingen zij wil halen, op welke termijn en hoe.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier