Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto

Stolwijkse geitenboerderij MooiMekkerland moet aantal geiten fors terugbrengen

  •   keer gelezen

STOLWIJK • Geitenboerderij MooiMekkerland in Stolwijk moet binnen zes weken het aantal geiten terugbrengen van het huidige aantal van 2.568 naar 812. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald.


Uit de uitspraak blijkt dat de provincie Zuid-Holland terecht een ontheffingsverzoek heeft geweigerd van de gemeente Krimpenerwaard voor het legaliseren van een nieuwe geitenstal. Die had de eigenaar van MooiMekkerland laten bouwen omdat er concreet zicht zou zijn op legalisatie voor de uitbreiding. 

De Omgevingsdienst Midden Holland stelde begin 2018 vast dat er 2.512 geiten in de stallen aanwezig waren. Omwonenden rond het bedrijf aan de Koolwijkseweg maken bezwaar tegen dit aantal. Zij vrezen voor hun gezondheid.  

Geitenstop
Zuid-Holland hanteert al jaren een geitenstop. Het verzoek van het college van B en W om het hogere aantal geiten toe te staan, werd om die reden geweigerd door Gedeputeerde Staten. Tegelijkertijd wilde de gemeente Krimpenerwaard (nog) niet handhavend optreden.

Dit tot ergernis van de fractie van Pro Krimpenerwaard. Die partij vindt dat het college de bewoners van de Koolwijkseweg in de kou heeft laten staan door het belang van de volksgezondheid ondergeschikt te maken aan het individuele belang van MooiMekkerland. Fractievoorzitter Ad Struijs vindt nu dat het college verantwoording af moet leggen voor het 'falend optreden' in deze zaak.

MooiMekkerland vreest ondertussen een faillissement. Daar lijkt de rechtbank niet gevoelig voor te zijn. 'MooiMekkerland heeft het aantal geiten uitgebreid voordat zij over de daartoe vereiste omgevingsvergunning beschikte. Daarmee nam het bedrijf het risico dat hiertegen handhavend zou worden opgetreden', zo valt te lezen in de uitspraak. 


Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5