Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Er hangt nu een replica van de ossekop aan de gevel van het pand aan de Voorstraat 66.
• Er hangt nu een replica van de ossekop aan de gevel van het pand aan de Voorstraat 66. (Foto: Floris Bakker)

Ossekop terug op Lekkerkerkse gevel

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Dankzij de inzet van historische vereniging 'Lekkerkerk door de Tijd' hangt er sinds begin deze maand weer een 'ossekop' aan de gevel van het huis van de familie De Jong. 


Het woonhuis aan de Voorstraat bestond vroeger uit twee panden. In het deel waar nu de ossekop hangt, was tot midden 19e eeuw een leerlooierij gevestigd. Waarschijnlijk is de ossekop bij het sluiten van de leerlooierij verhuisd naar de andere, grotere leerlooierij van Marinus Luijten. Later zat hier de NV Bouwmaterialenhandel v/h M. Luijten. De ossekop is toen aan de gevel van het kantoorpand aangebracht. Toen dit bedrijf naar Haastrecht verhuisde werd de ossekop van de gevel gehaald en opgeslagen in Haastrecht.

Vernield
Leden van de historische vereniging hebben de ossekop daar weggehaald, gerestaureerd en bij één van de toenmalige bestuursleden opgeslagen. Later is de ossekop op de Talmastraat ter hoogte van de bibliotheek op een stalen kolom aangebracht waarop nu het schilderij van de Breeje Hendrik is bevestigd. De plaats was niet zo gunstig gekozen, want daar werd de ossekop een aantal keren vernield. Wel kon met wat kunst en vliegwerk de ossekop worden gerepareerd.

In overleg met de familie De Jong, bewoners van de voormalige leerlooierij, kon de ossekop daar aan de gevel worden aangebracht. Helaas was de ossekop, die is samengesteld uit stenen, cement, gips, ijzer en hout, niet bestand tegen de weerselementen en is 'ie door vocht uit elkaar gebarsten. Nadat de ossekop was verwijderd bleek restauratie niet meer mogelijk.

Replica
Uiteindelijk heeft de historische vereniging besloten om het oude exemplaar te vervangen door een replica van kunststof. Dankzij de inspanning van leden Arie van der Wal en Henk van Tol en de eigenaar van het pand Ries de Jong kijkt de koeienkop nu weer vanaf de gevel van Voorstraat 66 belangstellend uit over de Voorstraat en de Lek. Waarom nu een koeienkop? Volgens kenners was de voormalige ossekop gewoon een roodbonte koeienkop, geschilderd in de wat onnatuurlijke kleur van roze, rood en paars.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier