Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Aart de With in actie (1977)
• Aart de With in actie (1977)

Jubileum: 60 jaar polsstokverspringen in de Krimpenerwaard

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Deze maand is het 60 jaar geleden dat de eerste wedstrijd polsstokverspringen werd gehouden in de Krimpenerwaard, georganiseerd door de Landbouw Jongerengroep Krimpenerwaard.


In september is het ook 55 jaar geleden dat de springers, op initiatief van de Vlister IJsclub, voor het eerst in actie kwamen in Vlist. Naar aanleiding van deze wedstrijd werd in het voorjaar van 1966 Polsstokclub de Vlist opgericht, welke vereniging een grote impuls gaf aan de polsstoksport in de streek.

Jubileumreportage
Dit alles was voor RTV Krimpenerwaard reden om onlangs naar de Krimpenerwaarse polsstokvereniging af te reizen voor een jubileumreportage. Aan het woord komt onder anderen de 86-jarige Teus Vlot, die één van de initiators was van de introductie van de sport in de Krimpenerwaard.

“Als werknemer van de grasdrogerij had ik diverse Friese collega’s. Daarmee was de link met polsstokverspringen snel gelegd. Als bestuur van de Landbouw Jongerengroep wilden we eens wat nieuws organiseren en dat werd dus een wedstrijd polsstokverspringen.”

Voorspong
Zelf won Teus Vlot die bewuste wedstrijd, op 3 september 1960 gehouden aan de Bergstoep. “Ik had wel een voorsprong op de rest”, bekent Vlot zestig jaar na dato. “Ik was bij een wedstrijd in Friesland geweest en had daar afgekeken hoe ze het precies deden. Ik sprong 8.65 meter, die afstand is inmiddels allang verdubbeld. Voor degene die ooit nog eens over de 23 meter springt stel ik een geldprijs beschikbaar, maar ik weet niet of ik dat nog ga meemaken natuurlijk.”

Vlot zegt in de reportage blij te zijn dat het initiatief van de Landbouw Jongerengroep Krimpenerwaard door anderen werd opgepakt en doorgepakt. “Ik had nooit verwacht dat het hier zo groot zou worden. Er werd destijds gesprongen in Stolwijk, Bergambacht, Haastrecht, Lekkerkerk en hier in de Vlist.”

Hommage
Ook aan het woord komen onder anderen Gerard Backx, voorzitter van polsstokclub De Vlist, commentator Paul Roskam, die de 'sfeer, gezelligheid en onderlinge band' binnen de sport prijst, voormalig fenomeen Aart de With en enkele huidige springers. Al met al is het een hommage aan deze oer-Hollandse sport in de Krimpenerwaard.


Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier