• Aart de With in actie (1977)
• Aart de With in actie (1977)

Jubileum: 60 jaar polsstokverspringen in de Krimpenerwaard

Algemeen 898 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Deze maand is het 60 jaar geleden dat de eerste wedstrijd polsstokverspringen werd gehouden in de Krimpenerwaard, georganiseerd door de Landbouw Jongerengroep Krimpenerwaard.

In september is het ook 55 jaar geleden dat de springers, op initiatief van de Vlister IJsclub, voor het eerst in actie kwamen in Vlist. Naar aanleiding van deze wedstrijd werd in het voorjaar van 1966 Polsstokclub de Vlist opgericht, welke vereniging een grote impuls gaf aan de polsstoksport in de streek.

Jubileumreportage
Dit alles was voor RTV Krimpenerwaard reden om onlangs naar de Krimpenerwaarse polsstokvereniging af te reizen voor een jubileumreportage. Aan het woord komt onder anderen de 86-jarige Teus Vlot, die één van de initiators was van de introductie van de sport in de Krimpenerwaard.

“Als werknemer van de grasdrogerij had ik diverse Friese collega’s. Daarmee was de link met polsstokverspringen snel gelegd. Als bestuur van de Landbouw Jongerengroep wilden we eens wat nieuws organiseren en dat werd dus een wedstrijd polsstokverspringen.”

Voorspong
Zelf won Teus Vlot die bewuste wedstrijd, op 3 september 1960 gehouden aan de Bergstoep. “Ik had wel een voorsprong op de rest”, bekent Vlot zestig jaar na dato. “Ik was bij een wedstrijd in Friesland geweest en had daar afgekeken hoe ze het precies deden. Ik sprong 8.65 meter, die afstand is inmiddels allang verdubbeld. Voor degene die ooit nog eens over de 23 meter springt stel ik een geldprijs beschikbaar, maar ik weet niet of ik dat nog ga meemaken natuurlijk.”

Vlot zegt in de reportage blij te zijn dat het initiatief van de Landbouw Jongerengroep Krimpenerwaard door anderen werd opgepakt en doorgepakt. “Ik had nooit verwacht dat het hier zo groot zou worden. Er werd destijds gesprongen in Stolwijk, Bergambacht, Haastrecht, Lekkerkerk en hier in de Vlist.”

Hommage
Ook aan het woord komen onder anderen Gerard Backx, voorzitter van polsstokclub De Vlist, commentator Paul Roskam, die de 'sfeer, gezelligheid en onderlinge band' binnen de sport prijst, voormalig fenomeen Aart de With en enkele huidige springers. Al met al is het een hommage aan deze oer-Hollandse sport in de Krimpenerwaard.


Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
• 2.000 toeschouwers bij een wedstrijd in Vlist (1969)
• Het bestuur van polsstokvereniging De Vlist (1980).
• Met krijt werden de afstanden genoteerd (1969).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden