• Pieter van der Laan op het terrein Buiten de Veerpoort in 'zijn' Schoonhoven.
• Pieter van der Laan op het terrein Buiten de Veerpoort in 'zijn' Schoonhoven. Foto: Rick den Besten

Geen bijdragen ‘Piet Krant’ meer

Algemeen 2.892 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De vaste lezers van Het Kontakt zullen het voortaan zonder de inbreng van Pieter van der Laan moeten doen. De 63-jarige Schoonhovenaar gaat zich meer richten op zijn communicatiewerkzaamheden voor het Schoonhovens College.

“Een moeilijk besluit, maar de coronacrisis heeft één en ander in een stroomversnelling gebracht”, zegt de gelauwerde journalist. “De huis-aan-huisbladen hebben het moeilijk door teruglopende advertentie-inkomsten. Dat merken wij als freelancers natuurlijk ook. Toen het aanbod van het Schoonhovens College kwam om mijn werkzaamheden daar verder uit te breiden, betekende dat ik zou moeten stoppen bij Het Kontakt. Met pijn in het hart, want ik heb het dertien jaar prima naar mijn zin gehad.”

Van der Laan, in de Zilverstad beter bekend als ‘Piet Krant’, gaat met ingang van deze maand meer tijd besteden aan de communicatie tussen het vmbo van het Schoonhovens College, het bedrijfsleven en vakorganisaties. “Het Rijk heeft extra geld uitgetrokken om modern techniekonderwijs op het vmbo te stimuleren. Ik richt mij op brochures, publicaties en online-artikelen. Daarnaast ga ik, als corona het toelaat tenminste, gastlessen en workshops geven.”

Analyse
Pieter kwam in juni 2007 bij Het Kontakt binnen. “In eerste instantie voor de sport, maar diezelfde week schreef ik ook algemene verhalen. Later kwam daar nog de politiek bij.”

Bij de regioclubs in de Krimpenerwaard is hij een bekende verschijning. “Lag het accent in het begin met name op wedstrijdverslagen op zich, al dan niet chronologisch, later werd van sportverslaggevers meer een analyse verwacht. Ik heb het met plezier gedaan en stond zeker bij derby’s graag langs de lijn.” 

Hij ziet hoe sommige roemruchte clubs uit het verleden het inmiddels moeilijk hebben. “Vooral veel zaalsporten zijn aan het kwakkelen. Naast dat ze moeite hebben om de jeugd te interesseren zijn de tribunes bij wedstrijden van de eerste teams leeggestroomd. Het is er allemaal niet makkelijker op geworden.”

Kleinschalig
Wat politiek betreft mist hij het kleinschalige van voorheen. “In de gemeentepolitiek van Schoonhoven was het makkelijk om betrokkenen aan hun jasje te trekken. Ik kende iedereen. Nu ook nog wel, maar niet meer persoonlijk. Door de huidige grootte van de gemeente Krimpenerwaard zijn de commissie- en raadsvergaderingen, met talloze woordvoerders, een stroperig gebeuren geworden.”

Bij de ‘human interest-verhalen’ lag zijn hart vooral bij het menselijke aspect. “Artikelen voor series als ‘Armoede in de Krimpenerwaard’ bijvoorbeeld of een interview met de inmiddels overleden Jannes Priem. Hij overleefde Duitse concentratiekampen, moest vervolgens dienst doen in Nederlands-Indië en verloor later ook nog eens zijn zoon. Schrijnend, maar mooi om door te geven, vooral omdat Jannes dat zelf ook deed via voorlichtingslessen op school.”

Kleerscheuren
Pieter blijft overigens nog journalistiek actief, maar dan voor het Algemeen Dagblad, regio Groene Hart. “Daarbij hoop ik dat regionale weekbladen als Het Kontakt deze onstuimige periode zonder verdere kleerscheuren zullen doorkomen.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden