• De unieke Altorf-bokaal.
• De unieke Altorf-bokaal. Foto: Rob Glastra Fotografie

Unieke bokaal wordt onderdeel vaste collectie Nederlands Zilvermuseum

Algemeen 265 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Nederlands Zilvermuseum is blij met de recente aankoop van de ‘Altorf-bokaal’, mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Zilver). 

De bokaal maakt onderdeel uit van de historische zilvercollectie van de Zilverfabriek Koninklijk Van Kempen en Begeer, waarvan een groot deel al in het bezit is van het museum. 

Uniek stuk
“De bokaal is een uniek stuk in de geschiedenis van de Nederlandse zilverindustrie”, vertelt Zilvermuseum-directeur Marcel Teheux. “Hij is gemaakt in de zilverfabriek van J.M. van Kempen & Zonen in Voorschoten, in een periode waarin een andere koers werd ingezet om nieuwe markten aan te boren.”

In samenwerking met kunstenaars als Johan Coenraad Altorf en beeldhouwer H.A. van den Eynde en edelsmid J.J. Warnaar werden vernieuwende ontwerpen gemaakt.

Teheux: “Altorf maakte zijn sterk gestileerde, uit kubistische vlakjes gevormde dierfiguren vooral in hout, steen, ivoor, brons en keramiek. H.A. van den Eynde was vooral beeldhouwer. Beiden werkten in de stijl van de Amsterdamse School. Het ontwerp van de bokaal wordt aan Johan Coenraad Altorf (1876-1955) toegeschreven.” 

Combinatie
Bijzonder aan de bokaal is dat dit siervoorwerp een combinatie is van handwerk en machine, aldus Teheux: “Mogelijk was het idee deze eenvoudig in grotere aantallen te kunnen produceren. Dat is echter nooit gebeurd. Bij de bokaal horen twee bronzen plastieken van kameleons, identiek aan de zilveren kameleons op de bokaal. Deze zijn reeds in het bezit van het museum.”

De bokaal is in 1918 vervaardigd, maar pas in 1919 van de jaarletter J voorzien. In dat jaar is de bokaal geëxposeerd op de Jaarbeurs in Utrecht. Teheux: “Het zal een echte blikvanger op de beurs geweest zijn.”

Speciaal plekje
De bokaal was al enige tijd in bruikleen en te zien in het Zilvermuseum, vanaf 1 september heeft-ie een speciaal plekje in de vaste tentoonstelling.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden