• De 46-jarige Sigrid uit Krimpen aan den IJssel weet dat zij op termijn frontotemporale dementie krijgt.
• De 46-jarige Sigrid uit Krimpen aan den IJssel weet dat zij op termijn frontotemporale dementie krijgt. Foto: William Rutten

Krimpense Sigrid te zien in Restaurant Misverstand (SBS6)

Algemeen 3.659 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De 46-jarige Sigrid uit Krimpen aan den IJssel is drager van het FTD-gen. Hierdoor weet ze dat zij op termijn frontotemporale dementie krijgt. Daarom doet zij mee aan het nieuwe tv-programma Restaurant Misverstand, dat vanaf 31 augustus te zien is bij SBS6. 

Samen met acht andere mensen, die al de diagnose dementie hebben, runt zij onder leiding van chef-kok Ron Blaauw een restaurant in Amsterdam.

Van betekenis
Geen van de deelnemers heeft ervaring in de horeca, maar iedereen is gedreven om aan de slag te gaan. Johnny de Mol presenteert het programma en vertelt: “Met een beetje hulp, kleine aanpassingen en goede wil, laten we in Restaurant Misverstand zien dat mensen met dementie nog van veel betekenis kunnen zijn. Dat is goed voor de maatschappij maar natuurlijk met name voor de deelnemers zelf, voor hun eigenwaarde.”

Deelnemer Sigrid woont met haar man André in Krimpen aan den IJssel. Ze is teamleider in de zorg en werkt met verstandelijk beperkten. In de familie van Sigrid komt een genetische vorm van dementie voor, waar al meerdere familieleden aan zijn overleden. Sigrid besloot te testen of zij ook gendrager is en dit bleek helaas zo te zijn. Op termijn zal zij frontotemporale dementie krijgen. Sigrids motto is: ‘Leef vandaag! Of je nu wel of geen dementie hebt’.

Samenwerking
Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en SBS6 om kennis over -en begrip voor- dementie te vergroten.

Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland: “In deze serie leggen we de focus op wat nog wél kan met dementie. Dat is voor iedereen weer anders. Het is belangrijk dat er veel meer activiteiten op maat komen voor de groeiende groep mensen met dementie, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.”

Restaurant Misverstand is geproduceerd door Concept Street en mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het tv-programma is vanaf maandag 31 augustus -5 weken lang- om 21.30 uur te zien op SBS6. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Groepsfoto van de deelnemers aan Restaurant Misverstand.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden