• Een deel van de collectie op de voormalige archeologische zolder van R.J. Ooijevaar.
• Een deel van de collectie op de voormalige archeologische zolder van R.J. Ooijevaar.

Lopikerkapel krijgt eigen (mini)museum

Algemeen 1.020 keer gelezen

LOPIKERKAPEL • Stichting Lopikerkapel heeft, mede dankzij enkele lokale sponsors, een deel van de archeologische vondsten uit het dorp terug kunnen halen naar Lopikerkapel. Het betreft onder andere aarde- en ijzerwerk (potten/pannen en gebruiksvoorwerpen) uit het begin van de veertiende eeuw.

“De opgravingen zijn van maart 1984 tot juli 1985 uitgevoerd door de werkgroep Zuidwest Utrecht, onder leiding van dhr. R.J. Ooijevaar”, vertelt Diana Schilperoort namens Stichting Lopikerkapel. “Ooijevaar, een inwoner van IJsselstein, exposeerde deze vondsten vele jaren op zijn archeologische zolder. Na zijn overlijden in 2018 besloten de erven afstand te doen van de collectie. Een deel daarvan komt nu, met financiële hulp van bedrijven en particulieren uit het dorp, terug naar Lopikerkapel.”

Hofstede
De opgravingen werden gedaan bij de vroegere Hofstede te Vliet, achter het huidige adres Lopikerweg oost 154.

Schilperoort: “De Hofstede, zeg maar een middeleeuwse boerderij, ging in de 15e eeuw verloren, maar liet een zeer bijzondere erfenis aan Lopikerkapel na. Zo bijzonder, dat een deel van de vondsten is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het betreft een aantal leistenen, waarvan de meest speciale er één is met muzieknoten en tekst. De muzieknoten zijn geschreven in een zelden in Nederland voorkomend vereenvoudigd notenschrift.”

Rokershok
Stichting Lopikerkapel is blij dat het andere deel van de collectie dichtbij huis is gebleven. "De vondsten worden, dankzij de medewerking van Buurtvereniging Lopikerkapel, geëxposeerd in een ruimte van Buurthuis d’Ouwe School. Het voormalige rokershok is aangepast en heeft hiermee een nieuwe bestemming gekregen. Te zien zijn onder andere diverse potten, pannen en kannen van grijsblauw, maar ook rood aardewerk. Daarnaast kannen en drinkschaaltjes van steengoed en ijzeren gebruiksvoorwerpen, zoals messen, scharen, beslag, haken, sleutels en enkele mondharpen. Tenslotte enkele beeldjes, maar ook andere kleine voorwerpen van been, zoals koten en bikkels die bij spelletjes zijn gebruikt.”

Opening
Vanaf de opening -op zaterdag 5 september- is één en ander te bezichtigen op zaterdagmiddagen vanaf 16.00 uur tijdens openstelling van het buurthuis. Ook is het mogelijk het museum op afspraak te bezoeken. Belangstellenden kunnen hiervoor een verzoek sturen naar info@stichtinglopikerkapel.nl.

“Wij kunnen ons voorstellen dat veel inwoners van Lopikerkapel zelf een kijkje willen nemen, maar ook overige belangstellenden zijn uiteraard welkom”, besluit Diana Schilperoort.

On tour
Op zaterdag 12 september gaat een deel van de collectie al ‘on tour’ en is dan te zien tijdens de viering van Open Monumentendag in het Nozemagebouw, het voormalige zendstation, te Lopikerkapel.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Een deel van de collectie op de voormalige archeologische zolder van R.J. Ooijevaar.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 15 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 17 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden