Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Leefbaar Krimpen: zorgen om ventilatiesystemen openbare (school)gebouwen

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De fractie van Leefbaar Krimpen maakt zich zorgen om het gebruik van ventilatiesystemen in openbare (school)gebouwen in Krimpen aan den IJssel in combinatie met het coronavirus. 

“We vrezen dat er met name in de herfst en winter een ongecontroleerde situatie ontstaat waarin het coronavirus zich grootschalig kan gaan uitbreiden”, stelt (burger)raadslid Daniel Ratzon.

Aanleiding voor de zorg is het bericht dat in een zorgcomplex in Maassluis het ventilatiesysteem waarschijnlijk een grote rol heeft gespeeld in het verspreiden van het coronavirus. 

Verouderd
Daniel Ratzon: “Het gaat in scholen veelal om verouderde systemen. Met name de recirculatiesystemen zouden voor verspreiding van het coronavirus kunnen zorgen, omdat de lucht in een gebouw dan als het ware wordt rondgepompt zonder afdoende gefilterd te worden. Het RIVM adviseert om de ramen open te zetten in plaats van de ventilatie te gebruiken. Voor nu zou dat prima kunnen, maar wat als het straks herfst of winter wordt? We vrezen dat er dan een ongecontroleerde situatie ontstaat waarin het coronavirus zich grootschalig kan uitbreiden. Daarom hebben wij het college verzocht om inzichtelijk te maken hoe de situatie omtrent de ventilatiesystemen is.”

Ratzon wil dat het college contact opneemt met de schoolbesturen en de beheerders van de openbare gebouwen om overleg te hebben over deze problematiek. Daarbij moet in kaart worden gebracht welke openbare gebouwen en schoolgebouwen een verouderd ventilatiesysteem hebben. 

Ratzon: “En vooral: welke maatregelen gaat B&W nemen om besmetting op grond van ventilatiesystemen te voorkomen? Gezien het feit dat met name scholen eind augustus weer open gaan verzoeken wij het college om deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.” 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }