Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Agatha Dogterom en Erik van der Does de Bye, organist van de Dorpskerk.
• Agatha Dogterom en Erik van der Does de Bye, organist van de Dorpskerk. (Foto: Floris Bakker)

Mondkapjes naaien voor het goede doel

  •   1527 keer gelezen

BERKENWOUDE • Agatha Dogterom vervaardigt en verkoopt mondkapjes om geld in te zamelen voor de Dorpskerk in Berkenwoude.

Zo'n veertig maskers heeft ze al verkocht, in allerlei kleuren en prints. "Ze zijn van stof. Je kunt ze dus wassen en opnieuw gebruiken", laat de maakster weten. "Voor extra zekerheid heb ik een uitsparing gemaakt waar je een filter in kunt plaatsen." Dogterom, voorzitter van de kerkenraad van wijk 1, zit zo'n twee uur achter de naaimachine om één mondkapje te maken. "Het is best veel werk, je bent er lang mee bezig. Maar voor het goede doel heb ik het er wel voor over."

Afstand
Dat goede doel is de opbrengst van de jaarlijkse bazaar & rommelmarkt die op zaterdag 12 september wordt gehouden in het dorpscentrum van Berkenwoude. Vanwege de coronacrisis ziet het evenement er dit jaar anders uit dan normaal. Zo wordt de Dorpskerk bij de bazaar betrokken en is de rommelmarkt verplaatst naar het parkeerterrein van De Zwaan. Dit alles om voldoende afstand te kunnen houden.

Volgens Erik Erik van der Does de Bye, de vaste organist van de Dorpskerk, gebeurt er nog meer om het evenement coronaproof te laten verlopen. "Een uur voor de start zetten we alle ramen van de kerk open om te ventileren. Verder kunnen bezoekers bij binnenkomst hun handen desinfecteren en moeten ze een verplichte looproute volgen. Bij grote drukte volgt gedoseerde toelating."

Omdat er vanwege het coronavirus maandenlang geen diensten plaatsvonden, liep de kerk inkomsten mis. Het doorgaan van de bazaar is alleen al om die reden essentieel. "Het is voor ons een belangrijke bron van inkomsten", erkent Dogterom. "Het geld hebben we nodig om de boel hier draaiende te houden. Tegelijkertijd bevordert de bazaar de saamhorigheid in dit dorp. Heel veel inwoners - ook niet kerkelijken - bieden aan om een handje te helpen. Bijvoorbeeld met het sjouwen van spullen."

Kruis
Tijdens de coronacrisis zond de gemeente haar diensten online uit. Dat liep prima. Toch is Van der Does de Bye blij dat er weer fysieke kerkdiensten zijn toegestaan voor zo'n dertig bezoekers. "Op elke stoel waar je mag zitten, hebben we een kruis gezet. Samenzang is nog niet mogelijk. Wel zijn er tijdens de dienst zes à acht leden van de catorij die komen zingen, ook weer op afstand van elkaar."

Hoewel Van der Does de Bye geen mondkapje hoeft op te doen tijdens het spelen, heeft hij er wel eentje gekocht bij Agatha. "Ik moest naar Amsterdam en had er dus eentje nodig. Na een belletje kon ik 'm meteen ophalen." Hij raadt iedereen aan om hetzelfde te doen. "Voor je eigen veiligheid én om de kerk een handje te helpen."

Een mondkapje kost 10 euro. Voor 2 euro extra krijgt de koper er vijf filters bij. Bestellen kan via: 0182-362400 en 06-83552604.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }