Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Willemijn en Niek den Boer van kaasboerderij De Twee Hoeven in Haastrecht.
• Willemijn en Niek den Boer van kaasboerderij De Twee Hoeven in Haastrecht. (Foto: Floris Bakker)

Rondleiding bij kaasboerderij in Haastrecht via smartphone

  •   keer gelezen

HAASTRECHT • Altijd al willen weten hoe een boer zijn kaas maakt? En waarom kaas enkele weken moet rijpen op een houten plank? Met de nieuwe app van De Twee Hoeven in Haastrecht kom je erachter wat er zoal gebeurt op de kaasboerderij langs de Steinsedijk. 

Mensen rondleiden over hun bedrijf: Willemijn en Niek den Boer doen het graag. Met trots vertellen zij hoe van de melk van hun eigen koeien ambachtelijke boerenkaas wordt gemaakt. Via De Producent in Gouda vindt hun kaas in allerlei varianten zijn weg over de hele wereld. Slechts een klein deel van de kazen die worden gemaakt op De Twee Hoeven belandt in de boerderijwinkel.

Willemijn leidt de vaak grote groepen van tussen de twintig en vijftig bezoekers rond. De vraag naar kleinere groepjes van vijf à zes personen neemt de laatste jaren flink toe. “Dat is voor mij gewoon niet te doen”, zegt de kaasboerin eerlijk. “Ik heb alleen al aan het kaasmaken bijna een dagtaak.”

Vloggen
Al langer dacht ze na over hoe je buitenstaanders het echte boerenleven kunt laten beleven. “Samen met Niek heb ik daarom een cursus vloggen gevolgd. Hartstikke leuk om te doen. We plaatsen nu filmpjes op onze Facebookpagina die goed worden bekeken.” Vanuit het vloggen ontstond het idee om ook een app te ontwikkelen. “Mensen doen tegenwoordig alles met hun telefoon. En iedereen heeft er één.”

Ze legde haar idee voor aan Dennis van Duin, leerkracht van haar kinderen op basisschool De Morgenster. “Ik wist dat Dennis een aantal educatieve apps heeft ontwikkeld die de leerlingen gebruiken op school. Hij reageerde direct enthousiast en wilde graag meewerken. Net als Josefien Versteeg die de illustraties maakte.”

Gek genoeg kwam het project na de uitbraak van de coronacrisis in een stroomversnelling. De export van kaas lag plots grotendeels stil en rondleidingen mochten niet meer worden gegeven op het terrein van De Twee Hoeven. Feestjes en bijeenkomsten in de voormalige hooiberg zijn zelfs tot het einde van dit jaar geannuleerd. Voor Willemijn en Niek een lastige tijd. “Gelukkig is het hartstikke druk in onze boerderijwinkel, dat compenseert het omzetverlies enigszins. Tegelijkertijd had ik de tijd om me op de app te storten.”

Willemijn is trots op het eindresultaat. “Bezoekers kunnen nu via een ‘virtuele tour’ zelf ontdekken hoe het reilt en zeilt hier op onze boerderij. Dat is toch best uniek. Ik ken geen enkele andere boerderij met een soortgelijke app.”

Toegangscode
Die werkt heel eenvoudig. Na het downloaden van de app ontvangen bezoekers in de boerderijwinkel een toegangscode om te starten. “De app leidt je langs alle onderdelen van ons bedrijf. Zo krijg je bij de melkstal uitleg over het melken van onze koeien en leer je bij de kaasmakerij iets over het proces van het kaasmaken. Dit alles gebeurt met filmpjes waarin we zelf een rol spelen.”

Het grote voordeel is volgens Willemijn dat bezoekers de juiste informatie krijgen, “en ik kan ondertussen verder met mijn werk”, lacht ze. “De app is in het Nederlands, Duits, Engels en Frans, dus ook voor toeristen te gebruiken.” De virtuele rondleiding duurt ongeveer anderhalve uur. “Als je de rondleiding combineert met een picknick achter in ons land, heb je een hartstikke leuk uitje.”

www.detweehoeven.nl

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }