Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De Groenalliantie, eigenaar van recreatiegebied Krimpenerhout, werkt nauw samen met gemeente Krimpenerwaard, politie, BOA’s, jongerenwerk en Staatsbosbeheer om de veiligheid op en rond de surfplas te waarborgen.
• De Groenalliantie, eigenaar van recreatiegebied Krimpenerhout, werkt nauw samen met gemeente Krimpenerwaard, politie, BOA’s, jongerenwerk en Staatsbosbeheer om de veiligheid op en rond de surfplas te waarborgen. (Foto: gemeente Krimpenerwaard)

Borden met regels geplaatst bij surfplas in Krimpen aan de Lek

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Borden bij de surfplas in Krimpen aan de Lek moeten recreanten duidelijkheid verschaffen over de regels die gelden in en om het recreatiegebied.


De borden zijn woensdagmiddag onthuld door burgemeester Roel Cazemier van Krimpenerwaard en voorzitter Kees Oskam van de Groenalliantie, de eigenaar van de Krimpenerhout. Het recreatiegebied is in het afgelopen winterseizoen flink onder handen genomen. Sinds de (her)opening in januari komen er, mede door het mooie weer, veel meer bezoekers. 

AED
De populariteit van de surfplas heeft ook geleid tot overlast en vandalisme. Vooral het entreegebouw is vaker doelwit geweest van vandalen. Zo is er een AED weggehaald, zijn de wc's meermaals beschadigd en vuilnisbakken gesloopt. "Het gaat om excessen die we niet mogen tolereren", aldus Cazemier. "Met de borden hebben we de gedragsregels verduidelijkt. Dit is nodig om een prettig, schoon en veilig recreatiegebied te hebben voor iedere gebruiker."

Eén van de nieuwe regels luidt dat aanwezigheid in en om de surfplas (met uitzondering van fiets- en wandelpaden) tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden is. Ook is het gebruik van alcohol in het gebied rondom de surfplas niet toegestaan. Dit alcoholverbod is gebaseerd op de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente. 

Handhaven
Politieagenten, boa's van de gemeenten Krimpenerwaard én Krimpen aan den IJssel en boswachters van Staatsbosbeheer gaan erop toezien dat de regels worden nageleefd. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro, exclusief administratiekosten. Cazemier: "Deze regels maken het makkelijker om te handhaven. Je kunt nu na zonsondergang tegen iemand zeggen dat hij of zij weg moet."

Er is overwogen om camera's op te hangen, maar vooralsnog gaat dat niet gebeuren. "Uiteraard hopen we dat cameratoezicht niet nodig zal zijn", laat wethouder Jan Vente weten. "Mocht het wel nodig zijn, gaan we het zeker doen."  

Hij denkt dat de coronatijd er mede toe heeft geleid dat er de laatste maanden vaker sprake was van vandalisme. "Jongeren hadden vanaf maart erg veel vrijheid én het was mooi weer. Die twee factoren hebben jammer genoeg geleid tot meer overlast."  

RTV Krimpenerwaard maakte onderstaande reportage: 

https://www.facebook.com/rtvkrimpenerwaard/videos/274403443857764/

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten