• Dijk langs Hollandsche IJssel.
• Dijk langs Hollandsche IJssel. Foto: aangeleverd

Versterking IJsseldijk in 2026 afgerond

Algemeen 1.821 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De dijkversterking langs de Hollandsche IJssel tussen Gouderak en Krimpen aan den IJssel moet over zes jaar zijn afgerond.

Volgens het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is alles erop gericht om in 2023 te starten met de werkzaamheden. 'Eind 2026 voldoet de waterkering dan aan de nieuwe veiligheidsnormen en is daarmee klaar om ook de komende 50 tot 100 jaar het water uit de Hollandsche IJssel goed tegen te houden’, schrijft het waterschap.

Sporen
Het werk is gegund aan de aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort BV en Boskalis Nederland BV. Ingenieursbureaus Witteveen+Bos en Royal Haskoning-DHV staan de aannemers bij. Dagelijks bestuurder Paul van den Eijnden van het hoogheemraadschap is blij met deze combinatie van bedrijven. Die hebben stuk voor stuk hun sporen in dijkversterkingen en watermanagement verdiend. "We hebben het volste vertrouwen in een goede samenwerking met deze combinatie de komende 8 tot 10 jaar. We zijn er van overtuigd dat we een robuuste, duurzame dijkversterking gaan realiseren waar ook de omgeving tevreden over zal zijn."

Vanaf september wordt gewerkt aan het definitieve ontwerp. Hierbij zal ook de omgeving worden betrokken. Met de dijkversterking zorgt het waterschap er voor dat de dijk weer aan de actuele normen voor waterveiligheid voldoet.

Intensief
Met de dijkversterking zorgt het waterschap er voor dat de dijk weer aan de actuele normen voor waterveiligheid voldoet. De 10 kilometer dijk langs de Hollandsche IJssel tussen Gouderak en Krimpen aan den IJssel wordt intensief gebruikt. Op en aan de dijk staan veel woningen en is een flink aantal bedrijven gevestigd. De weg op de dijk is een belangrijke lokale en regionale route voor fietsers, automobilisten en openbaar vervoer. Dat maakt de dijkversterking een complex project.

In de verkenningsfase (van 2015 tot 2018) is veel onderzoek gedaan en is er veel contact en interactie geweest met de omgeving: bewoners en bedrijven langs de dijk, organisaties in het projectgebied en de bestuurlijke partners van het waterschap. Er is een voorkeursalternatief vastgesteld, dat per dijkvak aangeeft op welke manier de waterkering versterkt kan worden.

www.hhsk.nl/kijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden